Zvezdin kostur uspeha: Borjan – Dragović – Kangva – Katai

Champions League 22. avg 20229:407 komentara
Milan Borjan
FK Crvena zvezda

Zvezdaši crveno-belih boja, ujedinite se! Poklič, listom usvojen od pristalica Crvene zvezde, garancija je spektakla u utorak veče, na stadionu „Rajko Mitić“. Delimično i pretspostavka uspeha izabranika Dejana Stankovića u utakmici jeseni, protiv Makabija. Glavni posao, ipak, prvotimce šampiona Srbije očekuje na terenu...

Zborilo se poslednjih dana intezivno o atmosferi, nesumnjivo bitnom faktoru u oba duela – na haifskom „Semiju Oferu“ i beogradskom „Rajku Mitiću“. Makabi očekuje pakao u Beograd, rasprodat u rekordnom roku, Zvezdin stadion ponudiće još jedan spektakl u najavi. I lepo onomad konstatova Igor Zlatanović:

Zvezda – Makabi

„Ako kažu da Zvezdu očekuje pakao u Haifi, onda Makabi mora da bude spreman na duplo veći u Beogradu! Kad zagrmi 50.000 ljudi na stadionu „Rajko Mitić“ nikome nije svejedno. Neuporedivo i sa većim stadionima od Makabijevog.“

I tu je dobar zalog uspeha crveno-belih u revanšu i najava anuliranja startnog gola razlike. Sve ostalo, a posla je nakon serije utakmica sa nedoraslim protivnicima u šampionatu i trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, više od uobičajenog.

Zvezdin problem, bez dileme, pred dvoboj sa Makabijem bio je upravo nedostatak utakmica sa jačim rivalima. Izgubio je tim Dejana Stankovića jedinstvenu mericu u Srbiji – odlepio se od konkurencije u drugi svemir i jasno je to svakome, iskreno posvećenom domaćem fudbalu, da to nije dobro. Ma, na kojoj strani bio…

Posle startnih 90 minuta u Izraelu i povratka u realnost, oličenog u izraelskih 2:3, Zvezda kreće iz početka. Očiju uperenih u četiri noseće tačke uspeha – golmana Milana Borjana, komandanta odbrane Aleksandra Dragovića, „vantrarifno“ letošnje pojačanje Kinsija Kangvu i mozga tima, Aleksandra Kataija.

Nema, barem nas je tako naučila sveža istorija, Zvezde u Ligi šampiona bez – Milana Borjana. Ideolog šampiona, na svim poljima, dokazao se bezbroj puta kao karika u čijem opisu stoji prefiks „udarna“. Nije Borjan u Haifi bio na nivou, o kojem je brujala Evropa.

Visoki standardi Zvezdinog golmana nisu plod slučajnosti, niti amplitudarnih skokova, već suštinske nadmoći u kaznenom prostoru. U situaciji, kad se od Makabija ne očekuje da forsiranjem ofanzive, premesti težište u poslednju trećinu terena, komanda sa gol-liniji mogla bi da bude i najava uspeha čete Dejana Stankovića.

Nemanja Milunović
FK Crvena zvezda

Zvezdina poslednja linija, u Haifi, pokazala je nekoliko nedostataka. U opšte mesto da Strahinji Erakoviću ne priliči uloga na desnoj strani terena, evidentno da su Aleksandar Dragović i Nemanja Milunović imali problema sa pritiscima Makabija. Često u raskoraku, iako su do prošlog leta zajedno sazidali bedem ispred Milana Borjana, iskusni štoperi crveno-belih, nikako nisu uspevali da ukrote najisturenijeg Peroa i superofanzivnog Azizija.

Doba tandema DragovićMilunović podrazumevalo je moćnog „osigurača“ Sanoga ispred, ali taj momak više ne deluje moćno kao i ranije. Izneo je Dragović na plećima prošlu godinu, pogotovo izazove utakmica „stani-pani“, usput i lansirao Strahinju Erakovića u orbitu profesionalnog fudbala. Otuda i ovog puta, partija i uloga Aleksandra Dragovića, ne samo u sopstvenom polju delovanja, može da determiniše konačan ishod beogradskog revanša.

Možda jesu drugi odskočili, smestili se u navijačka srca, ali Zvezdino najveće pojačanje u letnim danima vodi ka – Kinsiju Kangvi. Duel protiv Makabija, jednostavno, nameće bivšoj udarnoj igli Arsenala iz Tule, zadatak da preuzme ulogu lidera. Bez izgovora i okolišanja. Očekujući konačnu reč, moraće na Kangvinom „slučaju“ da porade i ostali saigrači…

U prošloj sezoni, prvi paker Arsenala i gotovo neizostavan akter rubrika „asistent“, ili „strelac“, nosiće oko sebe i teg dodatnih očekivanja. Za strance, ma gde bili, to često može da bude i dodatna prepreka. Kangvin profil, barem sudeći po ruskim izvorima, nije takav – momak iz Zambije, sa 15 mečeva u državnom timu, navikao je sebe i druge da preuzima odgovornost. Ne hajući ko je na suprotnoj stani terena.

Zvezda u Haifi
FK Crvena zvezda

Poslednji u nizu, ne manje bitan, niti specifičan, Aleksandar Katai imaće i ovog puta zadatak da Crvenu zvezdu povede ka Ligi šampiona. Višeznačan i pokretljiv, pogotovo dominantan na protivničkoj polovini, moderno „trećoj trećini“, Zvezdin motorino mogao bi da sopstvenom rolom, opredeli konačan učinak Aleksandra Pešića i Mirka Ivanića. Sa poslednjim odlično se snalazi u tandemu i u prošloj sezoni zavredeo status arhitetekte uspeha na tri fronta.

Odlično su delovali, upućeni jedan na drugoga, promenama pravaca, bočnih, ali i pozicije iza napadača, zbunjivali protivnike i brzom izmenom pasova, stizali do ispred gola protivnika. Dominantan, posebno u igri unapred, Katai bi sa već pomenutim Ivanićem i superbrzim Bukarijem, trebalo da preuzme ključnu odgovornost i u distrubiuranju lopti ka najistrurenijem Aleksandru Pešiću. A, to je za centarfora golgeterskog njuha, uvek spremnog da poentira, već pola posla.

Za Zvezdin, očekivan, napad od prvog minuta, takođe…

Crveno-beli kostur nosi potencijal uspeha i u ostalih sedam terenskih tačaka. Ma, kako definisan, od glave do repa, Zvezdin tim pred punom Marakanom nema šta da čeka. I to je jedina istina predstojećeg revanša. Utakmice vredne najmanje 22 miliona evra!

Komentari

Vaš komentar