Iz Grblja u Barselonu! Kako?

Crna Gora 2. avg 201711:41 > 11:47
Podeli:
Privatna arhiva

Budućnost je šampion Crne Gore. Elininisana je u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Partizana. Sutjeske je osvojila Kup pa se pridružila Zeti i Mladosti u Ligi Evrope.

Sve tri ekpe su eliminisane u ranoj fazi takmičenja. Novi šampionat trebalo bi da počne 5. avgusta, a ljubitelji fudbala se nadaju da će biti par približno uzbudliv onome iz prošle sezone koje je ocenjeno kao jedno od najluđih u istoriji, i kada su tri tima poslednje kolo dočekali sa istim brojem bodova (Budućnost, Zeta i Mladost), a Sutjeska tugovala što nije pobedila Iskru u Danilvgradu, jer bi već tada bila šampion.

Međutim, tim o kome su najviše pisali evropski i svetski mediji je Grbalj. U pitanju je ekipa koja od osnivanja, 1970. godine, nikada nije osvojila trofej. Bila je prlizu prošle sezone ali je Sutjeska u finalu Kupa slavila sa 1:0. Pa kako je Grbalj stigao u svetske medije?

Jednostavno. Radi se o klubu koji je finansijski stabilan, klubu koji forsira i insistira na radu sa mladim igračima, koji dobijaju priliku da se dokažu i pokažu. Mnogi od njih igraju za mlađe reprezentativne selecije, a jedan od njih izazvao pravi tektonski potres u Crnoj Gori, jači čak i u odnosu na one koji vladaju kada Crna Gora igra kvalifikacione mečeve za plasman na Mundijal. U pitanju je Lazar Carević koji je postao član Barselone.

Odmah po potpisivanju ugovora, Carević je pozvao sve mlade igrače koji veruje u sebe i svoj potencijal da dođu u Grbalj, jer se radi o idealnoj sredini za napredak i razvoj. Ako je i bilo onih koji su sumnjičavo vrteli glavom, brzo su prestali, jer je iz Grblja u portugalski Setubal prešao mladi Ilija Vukotić. Carević i Vukotić će sigurno biti u sastavu mlade reprezentacije Crne Gora koja će u grupi za Kazahstanom, Slovenijom, Bugarskom, Francuskom i Lukesmburgom, pokušati da obezbedi plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

U čemu je tajna Grblja, kakvi su planovi, ambicije i ciljevi. Odgovore je odlučio da nam pruži sportski direktor Aleksandar Mikijelj.

Dobro ste to primetili. Grbalj je u protekloj deceniji postao prepoznatljiv po radu sa mlađim kategorijama i to je naša orjentacija i za budućnost. Cilj nam je da iz soptsvene baze stvaramo igrače sa seniorski pogon, a interesovanje i prelasci u velike evropske klubove su dokaz da smo na pravom putu. Pozvao bih ovom prilikom sve mlade igrače da dođu u Grbalj, jer će ukoliko to svojim radom i talentom zaslužuju sigurno dobiti pravu šansu, a samim tim i prliliku da skrenu pažnju na sebe, obezbede transfere u klubove koji su dobro poznati ljubiteljima fudbala kao što su Barselona i Setubal” rekao je Mikijelj za Sport klub i nastavio:

Što se finansiranja tiče, mislim da u vremenu u kome živimo Grbalj predstavlja jedan od retkih klubova koji sve svoje obaveze izmiruje redovno i u skladu sa jasnim dogovorima. Zasluge za to pripadaju Marku Batu Careviću, predsedniku kluba, koji već čitav niz godina ulaže svoja sopstvena sredstva kako bi klub normalno funkcionisao„.

FK Grbalj

Lazar Carević će karijeru nastaviti u Barseloni. Ilija Vukotić će se boriti za mesto u timu Setubala. Nema nikakve dileme da čelnici kluba i ljudi koji vode sportski sektor ponosni, ali isto tako znaju da je spavanje na lovorikama dozvoljena, ali vrlo kratko.

Odlazak Lazara Carevića u klub kakav je Barselona predstavlja ponos ne samo za Grbalj, već za crnogorski fudbal uopšte i prvi je transfer koji je iz crnogorske lige ostvaren u klub takvog renomea. Lazar je to apsolutno svojim kvalitetom, radom i ponašanjem zaslužio. Iskreno se nadam da će transfer Lazara Carevića u Barselonu, predstavljati otvaranje vrata i za druge mlade igrače iz Crne Gore, jer je ovo podneblje uvijek bilo prepoznatljivo kao pravi rasadnik talenata”, naglasio je Mikijelj i nastavio u dahu:

Odlazak Ilije Vukotića u portugalsku Vitoriju Setubal predstavlja još jedan dokaz toga da se u klubu dobro radi i da nismo spavali na lovorikama. Važno je naglasiti da je Setubal filijala portugalskog velikana Benfike. Nama u Grblju je velika satisfakcija što će još jedan naš igrač biti u prilici da se usavršava u snažnoj ligi, a portugalska liga to sigurno jeste“.

Bliži se početak naredne sezone. U borbu za titulu, izlazak u Evropu, opstanak, 5. avgusta krenuće 10 klubova koji će igrati četiri kruga. Među njima će biti i Grbalj. Osnovu čine naravno mladi igrači. Kakve su ambicije?

Doveli smo proverenog stručnjaka kakav je Dragan Gagi Radojičić i nekoliko iskusnijih igrača kao podršku mladim snagama, tako da očekujem da se u sezoni koja je pred nama domognemo Evrope. Što se tiče afirmacije mladih igrača, to je već dugogodišnja politika kluba, od koje kako sam ranije rekao nećemo odustati ni u narednom periodu. Podatak da smo seniorski pogon tokom leta popunili sa šest igrača iz našeg omladinskog pogona, od kojih su petorica 2000.godište, dovoljno govori o tome kakve je strategija Grblja i kako se radi sa mlađim selekcijama”.

Jedino što nedostaje i što bi zaista bila kruna priče o Grblju koji je simpatije stekao u Crnoj Gori bez obzira na klupsku opredeljenost, a pri tome je postao klub koji je pod budnim okom lovaca na talente velikih kluba iz Evrope je trofej.

„Grbalj je u prošloj sezoni igrao finale Kupa, a naš cilj u narednoj sezoni svakako je izlazak na evropsku scenu, dakle još jedan korak dalje u odnosu na prošlu sezonu. Mislim da smo svi u klubu, počev od uprave, preko stručnog štaba i igrača spremni za tako nešto. Svesni smo renomea kluba čije boje branimo i trudićemo se da na jedan maksimalno fer i sportski način naš cilj i ostvarimo” rekao je Mikijelj.

Mnogi u Crnoj Gori kažu da Grbalj ima sličnu strategiju kao i reprezentacija Crne Gore. Naime, selektor Ljubiša Tumbaković se oslonio na mlađe snage u orbitu lansirao Petkovića, Kojaševića, Vešovića, Jankovića, Kosovića, Bećiraja, Marušića, Petkovića, Mijatovića…. a rezultati nisu izostali, naprotiv. Crna Gora ima realne izglede da izbori mesto na Mundijal, a vrednost igrača koji nose dres sa državnim grbom raste iz dana u dan.

Mislim da je angažovanje Ljubiše Tumbakovića na mesto selektora reprezentacije pun pogodak Fudbalskog saveza Crne Gore. Tumbaković je iskusnim igračim poput Stefana Savića, Stevana Jovetića, MIrka Vučinića, priključio mlade snage i takav njegov način rada apsolutno podržavam. Verujem da reprezentacija ima snage da se domogne velikog takmičenja, a čak i da se to ne desi tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo to ne treba shvatiti tragično, jer je Tumbaković napravio osnovu, sjajnu generaciju i samo je pitanje dana, odnosno godine, kada će Crna Gora biti učesnik velikog takmičenja”, smatra Mikijelj.