FSCG odlučuje u sredu, male šanse da se sezona nastavi

Crna Gora 5. maj. 202015:12 > 15:15
Podeli:
FSCG

Fudbalski savez Crne Gore u sredu će organizovati sastanak sa predstavnicima klubova na kome će se govoriti o planovima za eventualni nastavak sezone, nakon odluke nadležnih institucija da treninzi mogu da počnu.

Individualni treninzi dozvoljeni su od srede, u manjim grupama i bez kontakta, dok bi 18. maja trebalo da nastupi druga faza koja podrazumeva fudbalske treninge. Fudbalski savez Crne Gore ima obavezu da do 25. maja dostavi UEFA planove za nastavak sezone. Takmičenja su, odlukom nadležnih institucija, pod pretpostavkom da sve bude na željenom nivou dozvoljena od 1. juna.

Do kraja šampionata Crne Gore u fudbalu, ostalo je da se odigra još 13 kola.  Budućnost ima 11 bodova više od aktuelnog šampiona Sutjeske, a ostale su još i utakmice u Kupu, a plasman u polufinale su izborile ekipe Budućnosti, Sutjeske, Petrovca i Podgorice.
Preporuka UEFA je da se nacionalni šampionati završe do kraja jula meseca, što bi značilo da mora da se igra na svaka četiri dana.

Odmah treba uzeti u obzir da su fudbaleri gotovo dva meseca bili u izolaciji i da su miljama daleko od takmičarske forme. Pored toga, u slučaju nastavka šampionata, igralo bi se po gotovo tropskim uslovima.

U takvoj situaciji, objektivno sagledavajući situaciju, nije realno i male su šanse da se takmičenje nastavi. Većina kluba takođe smatra da takmičenje treba prekinuti, a na čelnicima Saveza bi u tom slučaju bila odluka da li će biti ispadanja iz elitnog društva, odnosno plasmana u isto.

Ako se takmičenje ne nastavi, a gotovo je izvesno da će tako biti, u kvalifikacije za Ligu šampiona ići će Budućnost, a u kvalifikacije za Ligu Evrope Sutjeska i Iskra iz Danilovgrada.

Ipak, treba sačekati sredu i definitivnu odluku, mada su šanse da se šampionat nastavi zaista jako, jako male.