Fudbal u CG kreće 1. juna ako NKT ne promeni mere

Crna Gora 6. maj 202014:59 > 15:02
Francois Nel/Getty Images

Takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza Crne Gore: Prva liga, Druga liga, Omladinska, Kadetska, Ženska i Futsal liga, shodno odlukama Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv zaraznih bolesti i dinamici normalizacije sportskih aktivnosti nastaviće se 1. juna 2020. godine.

Uzimajući u obzir odluke Nacionalnog koordinacionog tela i uputstva od strane Evropske fudbalske federacije (UEFA), Fudbalski savez je pripremio kalendar takmičenja za preostali deo takmičarske sezone u Prvoj ligi i Drugoj ligi Crne Gore. Prema predloženom kalendaru nastavak sezone predviđen je za 1. jun, dok bi završetak regularnog dela sezone (36. kola) u Prvoj ligi i Drugoj ligi bio 19. jul.

Na taj način FSCG bi na blagovremeno dostavio UEFA učesnike u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Ukoliko UEFA produži rok za dostavljanje predstavnika u kvalifikacijama za evropska klupska takmičenja Fudbalski savez će revidirati kalendar takmičenja kako bi se obezbedila veća pauza između dva prvenstvena kola.

Odigravanje polufinalnih i finalnog meča Kupa. Crne Gore zavisi od datuma za prijavu klubova za učešće u evropskim takmičenjima, ukoliko bude termina za odigravanje mečeva i polufinalisti ne budu učesnici baraža za popunu elitnog društva. Fudbalski savez ovom prilikom naglašava da će takmičenja u organizaciji našeg saveza biti nastavljena ukoliko ne bude promena u dinamici normalizacije sportskih aktivnosti i u ukoliko to bude u skladu sa odlukama i merama Nacionalnog koordinacionog tela.

Nastaviće se i takmičenja u Omladinskoj i Kadetskoj ligi, prema kalendaru koji će se utvrditi naknadno. Klubovi će biti obavezni da mečeve takmičenja mlađih kategorija organizuju na terenima sa prirodnom travom u popodnevnim/večernjim časovima, po mogućnosti pod reflektorima. Izuzetno, na terenima sa veštačkom podlogom mogu se igrati mečevi takmičenja mlađih kategorija u večernjim časovima i ukoliko je teren adekvatno osvijetljen.

Predstavnicima klubova elitnog društva i Druge lige Crne Gore predočen je plan Saveza o finansijskoj pomoći sa ciljem normalizacije funkcionisanja klubova koji se takmiče na nacionalnom nivou usled novonastale situacije izazvane pandemijom COVID-19.

Fudbalski savez će obezbediti finansijsku pomoć svim klubovima kako bi nesmetano završili tekuću sezonu ali i dodatna novčana sredstva kao pomoć za naredne dve takmičarske sezone. Sastanci sa predstavnicima klubova Ženske lige i Futsal lige Crne Gore održaće se u četvrtak, 7. maja, nakon čega će biti poznati datumi nastavka ova dva takmičenja.

Fudbalski savez Crne Gore još jednom je podsetio predstavnike klubova elitnog društva i Druge lige na obavezu poštovanja privremenih smernica za normalizciju sportskih aktivnosti tokom realizacije trenažnog procesa. Ujedno, Savez se ovom prilikom zahvaljuje svim klubovima, igračima, sudijama i službenim licima na odgovornom ponašanju tokom pandemije COVID-19.

Savez će blagovremeno informisati javnost o datumima odigravanja preostalih mečeva u Prvoj i Drugoj ligi, svim odlukama nadležnih tela i komisija, kao i o svim preporukama i smernicama izdatim od strane FIFA i UEFA.