CG: Nastavak prvenstva 30. maja, klubovima 3 miliona €

Crna Gora 20. maj. 202017:35 > 17:39
Podeli:
FSCG

Fudbalski savez Crne Gore je na sednici Izvršnog odbora jednoglasno odlučio da se šampionat Crne Gore nastavi 30. maja mečevima 24. kola, a da poslednje kolo bude na programu 28. jula.

Istog dana odigraće se i zaostali meč 21. kola Druge lige između Drezge i Bokelja, dok će ostali drugoligaši  nastavak takmičenja započeti mečevima 23. kola, u sredu 3. juna, odlučio je FSCG.

Mečevi baraža za popunu elitnog društva zakazani za 3. i 8. avgust, dok će se u polufinalu Kupa, umesto po dve, igrati po jedna utakmica i to 23. jula, dok je finale planirano za 2. avgust.

Izvršni odbor je usvojio izmene pravila fudbalske igre u skladu sa odlukom Međunarodnog fudbalskog borda koja je doneta na preporuku FIFA a koja se odnosi na pravilo izmene igrača. Naime, u skladu sa predloženim, klubovi će do kraja 2020. godine u seniorskim takmičenjima imati pravo da izvrše po pet izmena, uz tri zaustavljanja igre tokom meča.

Istovremeno, članovi Izvršnog odbora prihvatili su i predlog izmena i dopuna pravilnika o fudbalskim  takmičenjima, pa će klubovi u seniorskim takmičenjima, umesto dosadašnjih sedam, imati devet rezervnih igrača. Shodno ovoj odluci, u  protokolu za utakmice takmičenja seniorskih timova naći će se maksimalno po 20 igrača.

Izvrši odbor je usvojio predlog finansijske pomoći klubovima za nastavak tekuće i naredne dve sezone. Planirano je da klubovi koji se takmiče u elitnom društvu za nastavak tekuće sezone dobiju finansijsku pomoć u iznosu od po 25 hiljada evra, dok će klubovima Druge lige biti uplaćeno po 15 hiljada.

Izvršni odbor je doneo odluku da Savez po prvi put uplati direktnu finansijsku pomoć seniorskim klubovima koji se takmiče u ligama Udruženja. Za nastavak sezone klubovima Udruženja, a ukupno ih je 25 (Sever, Centar, Jug) biće uplaćeno po dve hiljade evra.

Finansijsku pomoć, Savez je opredelio i klubovima Prve lige u futsalu, kojima će za završetak započetog takmičenja biti uplaćeno po hiljadu i po evra. Savez će do kraja sezone kroz direktnu finansijsku pomoć klubovima Prve i Druge lige, klubovima koji se takmiče u ligama Udruženja i članovima futsal lige, uplatiti iznos od oko 460 hiljada evra.

Uz to, Fudbalski savez će i tokom naredne dve sezone značajno finansijski pomoći klubove elitnog društva i to sa po 80.000 evra, klubove koji se takmiče u Drugoj ligi sa po 40.000 evra, dok će klubovima koji se takmiče u seniorskim ligama Udruženja klubova biti uplaćeno po 4.000 evra. 

Isplata finansijskih sredstava klubovima elitnog druptva i Druge lige vršiće se u osam jednakih rata (avgust, septembar, oktobar, novembar, februar, mart, april, maj), dok će isplata sredstava klubovima čije se seniorske ekipe takmiče u ligama Udruženja klubova FSCG (Sever, Centar, Jug), vršiti na početku jesenje i prolećnje polusezone.

Shodno ovoj odluci Izvršnog odbora ukupna direktna finansijska pomoć Fudbalskog saveza Crne Gore za klubove do kraja sezone 2021/22. iznosiće preko 3.000.000 evra.

Takođe, Savez će nastaviti da finansijski pomaže klubove koji se takmiče u ligi ženskog fudbala u vidu pokrivanja troškova službenih lica i prevoza tokom sezone, kao i futsal lige u troškovima plaćanja troškova delegata i sudija.

Izvšni odbor usvojio je i smernice za organizaciju mečeva tokom pandemije kojima se propisuju koraci za klubove i službena lica u organizaciji utakmica usmereni ka smanjenju rizika od inficiranja novim koronavirusom. Savez će klubove, delegate i sudije upoznati sa odredbama smernica na sastancima koji će se održati narednih dana.

Izvršni odbor je podržao inicijativu Sindikata profesionalnih fudbalera koja se odnosi na važenje ugovora između igrača i klubova. Prema predlogu Sindikata, svi ugovori koji ističu poslednjeg dana sezone prema originalno utvrđenom rasporedu ili čiji se istek podudara sa nastavkom takmičenja, treba da budu produženi do završetka sezone po novoutvrđenom kalendaru takmičenja.

Stupanje na snagu ugovora koji počinju da važe prvim danom nove sezone prema originalnom rasporedu pomeraju se za novi datum početka sezone. Takođe, Izvršni odbor je podržao mišljenje Sindikata da se ne sme dozvoliti jednostrana izmena ugovora, već da se sve izmene ugovora koje se odnose na umanjenje zarada igrača moraju doneti sporazumno i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.