Kreće šampionat CG, spreman medicinski protokol

Crna Gora 13. avg. 202010:36 > 10:37
Podeli:
FSCG

Medicinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore i Institut za javno zdravlje sačinili su dodatak Smernicama za organizaciju utakmica tokom pandemije COVID-19.

Dodatne mere i preporuke detaljno objašnjavaju medicinski protokol kojeg klubovi moraju da se pridržavaju tokom trenažnog procesa i organizacije utakmica svih takmičenja kojima rukovodi FSCG.

Prilikom izrade mera i preporuka, akcenat je stavljen na prevenciju inficiranja koronavirusom, odnosno svakodnevnom epidemiološkom praćenju igrača, trenera i klupskog osoblja. Cilj protokola je da rizik od inficiranja bude sveden na najmanji mogući nivo koji će obezbediti bezbednost svih učesnika u takmičenju, čime bi se omogućili uslovi za nesmetano odigravanje utakmica u takmičenjima pod okriljem Fudbalskog saveza Crne Gore”.

Protokol predviđa čitav niz mera koje podrazumevaju kontinuirani zdravstveni nadzor učesnika takmičenja od strane medicinskih timova, uz redovno praćenje telesne temperature i lekarski pregled, kao i pravovremeno postupanje i razmenu informacija između klubova, Saveza i zdravstvenog sistema”, saopšteno je iz FSCG.

Trenažni proces

Svi igrači su obavezni da se pridržavaju mera i preporuka te odredbi u Naredbama Ministarstva zdravlja koje u momentu izrade ovih preporuka podrazumevaju obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, pooštrenu ličnu higijenu i držanje fizičke distance prilikom boravka u zajednici. Igrači na trening dolaze sa maskama, iste koriste tokom boravka u svlačionicama i službenim prostorijama kluba. Maske nisu obavezne za igrače tokom treninga i utakmice.

U toku trenažnog procesa, pre početka i za vreme trajanja prvenstva, klub je u obavezi da svakodnevno vrši merenja telesne temperature i prikuplja podatke o prisustvu simptoma COVID-19 (kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa) za svakog igrača pojedinačno i to prilikom dolaska na trening. Ova obaveza odnosi se na sve uzrasne kategorije, odnosno takmičarske selekcije klubova.

Merenje temeprature obavlja se od strane zaduženog člana medicinskog osoblja (doktor ili fizioterapeut) i dobijeni rezultati unose se u tabelu koja je klubovima dostavljena putem elektronske pošte. Rezultati se svakodnevno dostavljaju Fudbalskom savezu Crne Gore na adresu elektronske pošte [email protected]

U slučaju prisustva povišene telesne temperature (veće od 37,2) izmerene bezkontaktnim toplomerom predlaže se da igrač boravi u prostoriji na uobičajenoj sobnoj temperaturi 5-10 minuta te da se merenje nakon toga ponovi. Ako je temperatura povišena i u ponovljenom merenju, predlaže se merenje aksilarne temperature uobičajenim živinim toplomerom koji se dezinfikuje nakon svakog merenja. Ako je i nakon ovog merenja telesna temperatura povišena ili je registrovan bilo koji od simptoma infekcije COVID-19 (kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa, pa čak i dijareja koja se ne može objasniti drugim uzrokom) klub je dužan da privremeno izoluje igrača/e kod kojeg/ih je ustanovljeno prisustvo simptoma i o tome obavesti lokalno nadležnu epidemiološku službu (kontakt podaci su dostupni sa: https://www.coronainfocg.me/me/kontakt ).

Medincinska služba kluba u obavezi je da nastavi praćenje zdravstvenog stanja igrača kod kojeg su ustanovljeni simptomi i sprovodi sve instrukcije dobijene od nadležne epidemiološke službe. Igrač se može priključiti trenažnom procesu tek nakon što dobije odobrenje epidemiološke službe.

Utakmice

Klub domaćin dužan je za sprovođenje merenja telesne temperature igrača obe ekipe prilikom dolaska na stadion. Merenje temperature vrši se na ulazu u službene prostorije (u zatvorenom prostoru) beskontaktnim toplomerom od strane predstavnika kluba domaćina uz obavezno prisustvo delegata utakmice.

U slučaju prisustva povišene telesne temperature (veće od 37,2) izmerene bezkontaktnim toplomerom predlaže se da igrač boravi u prostoriji na uobičajenoj sobnoj temperaturi 5-10 minuta te da se merenje nakon toga ponovi. Ako je temperatura povišena i u ponovljenom merenju, predlaže se merenje aksilarne temperature uobičajenim živinim toplomerom koji se dezinfikuje nakon svakog merenja. Ako je i nakon ovog merenja telesna temperatura povišena igraču ili članu stručnog štaba neće biti omogućen ulazak u službene prostorije (svlačionice).

Klub je dužan da izoluje igrača ili člana stručnog štaba od ostatka ekipe, odnosno obezbedi odvojen povratak od ekipe (ukoliko se koristi zajednički prevoz).

U slučaju postojanja bilo kojih drugih simptoma koji bi ukazivali na infekciju novim koronavirusom potrebno je kontaktirati lokalnu zdravstvenu službu. Delegat utakmice neće uvrstiti igrača ili člana stručnog štaba sa povišenom telesnom temperaturom u zapisnik utakmice i isti neće imati pravo nastupa.