Kaluđerović: Savićević nastoji da bude jedini kandidat

Podeli:
FSCG

Jovan Kaluđerović, kandidat za predsednika FSCG, u saopštenju koje je dostavljeno medijima, naglasio je da mu je zadovoljstvo se takmiči "sa fudbalskom, sportskom legendom Crne Gore", ali da bi sportska reputacija i društveni status koji ima, trebalo "da ga obavezuje da ono što saopštava bude zasnovano na činjenicama i da odgovara onome što se desilo".

Desilo se i dešava se da na sve načine pokušava da bude jedini kandidat za predsednika, očigledno svestan da samo tako može da bude na čelu saveza još jedan mandat„, naveo je Kaluđerović.

On smatra da Savićević koristi resurse FSCG, organe i tela suprotno propisima, te da se trudio da bude jedini kandidat.

Povezano:

Pokušao je da iskoristi verovatno neustavnu, ali sigurno nedemokratsku odredbu člana 30 Statuta FSCG da je potrebna podrška najmanje 1/4 delegata za kandidata (12 delegata). Na razne, manje ili više nesportske i nezakonite načine sakupio je 28 potpisa (od 45 delegata koliko broji Skupstina). Trudio se gotovo celi savez da on bude jedini kandidat, ali… Trudili su se i mnogi drugi, zna Savićević koji i kakvi„, istakao je Kaluđerović.

Izvršni odbor FSCG je doneo odluku da delegate za Skupštinu predlažu klubovi koji će se takmičiti u sezoni 2021/2022 i da odluke moraju dostaviti najkasnije 7. juna 2021. Isti je rok i za predaju kandidature za predsednika. Samo dan ranije, 6. juna, odigrane su uzvratne utakmice baraža za Telekom 1. CFL, pa se noć pred isticanje roka saznalo koji klub delegira koliko delegata. 24 časa za izbor delegata!?

Navedena odluka Izvršnog odbora je „nezakonita i zato što je suprotna Statutu FSCG, član 28 tačka 4“, u kojem stoji da “za Izbornu Skupštinu delegati mogu predložiti kandidata za predsednika FSCG namjanje 20 dana pre sednice Skupštine”, navodi Kaluđerović i konstatuje da je „rok trebalo da bude 10. jun. a ne 7. jun„.

Simpatično je da Savićević kao fenomen gleda na zakonito predlaganje delegata. Dobijena ovlašćenja na prevaru (za podršku Savićeviću) ukinuta su kroz zakonitu proceduru. Znam da to teško pada, ali navikavajte se… Sve organizacije koje su birale delegate morale su u zapisnike da konstatuju da njihov delegat mora da glasa za Savićevića, odnosno Došljaka, Vučelića ili Đurovića. Delegat može da glasa za koga on smatra da treba, u suprotnom ne bi iste delegirali već bi pisanim putem završili izbore“, ističe Kaluđerović, uz napomenu da je skratio tekst, a ima „toliko interesantnih činjenica„.

On je naveo da je nakon što je predao kandidaturu, a verifikaciona komisija konstatovala, generalni sekretar Đurđevac poslao dopis da mu nedostaju dva dokumenta, dokaza.

Prvi – dokaz da nisam suspendovan ili isključen iz FSCG. FSCG od mene traži dokaz koji samo FSCG može da izda. Smiješno ili? Drug i- dokaz…o nepostojanju podataka o osuđivanosti lica. Tražio sam podatak od nadležnog organa i dobio informaciju da fizička lica ne mogu da dobiju isti jer je to zabranjeno zakonom. Ako je Savićević dostavio taj dokaz, ili ga je dobio nezakonito ili ga je FSCG tražio za njega!?„, ističe Kaluđerović.

Savićević je na pres konferenciji rekao da je „bilo pritisaka iz UEFA da Kaluđerović da bude skinut sa liste međunarodnih sudija, jer nije napredovao, sugestija da je vreme za mlađe“, ali da je on „želeo da završi karijeru kao internacionalac“.

Što se tiče moje sudijske i FIFA/UEFA karijere nisam sudio i bio na listi međunarodnih sudija jer mi je to činio Savićević, već zato što sam to zaslužio na terenu i bio sam neophodan FSCG za najteže utakmice. Bio sam rado viđen na svakom terenu od svih učesnika. Sve ovo je opšte poznato. Dodatno, listu sudija nije utvrđivao Savićević, već Odbor za hitna pitanja. Savićević i oni koji me poznaju, znaju da Jovan Kaluđerović ne okreće leđa već gleda pravo u oči„, zaključuje se u saopštenju kandidata za predsednika FSCG.

Komentari

Vaš komentar