Radulović: Svakoga cenimo, ali najviše sebe

Crna Gora 14. jan. 202113:411 komentar
Podeli:
Miodrag Radulović
Foto: FSCG

Miodrag Radulović, novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, promovisan je u prostorijama Saveza, gde je održana pres konferecija.

Podsećanja radi, Radulović koji je bio selektor omladinske reprezentacije Crne Gore, a svojevremeno i trener Budućnosti. Na mestu selektora zamenio je Faruka Hadžibegića, koji je sa državnim timom izborio plasman u viši rang Lige nacija, odnosno u B diviziju.

Čelnici Saveza su odlučili da ne produže ugovor sa Hadžibegićem, a reprezentaciju će u kvalifikacijama za Mundijal voditi Radulović, koga, zajedno sa izabranicima, očekuje jako težak posao u duelima sa Holandijom, Norveškom, Turskom, Letonijom i Gibraltarom.

Ponovo sam u svojoj kući. Hvala čelnicima Saveza na ukazanom poverenju, ovo je kruna mog dosadašnjeg rada, priznanje na koje ću biti ponosan do kraja života. Ponosan sam, a imam obavezu i da vratim nešto Fudbalskom savezu Crne Gore. Odavde sam krenuo, to pamtim, rad u Savezu mi je otvorio vrata u kasnijoj karijeri. Obaveza mi je da znanje i iskustvo unesem u državni tim i da radim u interesu crnogorskog fudbala”, rekao je Miodrag Radulović, kome će saradnici biti Miodrag Džudović, Božidar Vuksanović, Nenad Stanković, kao i njegov dugogodišnji saradnik Srđan Kljajević i nastavio:

Vrlo dobro poznajem grupu igrača koji su okosnica tima, jer sam sa njima sarađivao u mlađim selekcijama i klubovima. Imamo preduslove da imamo dobre rezultate. Poznajem mentalitet tih momaka, oni su sjajna grupa, poznajem i ljude iz Saveza i njihovo znanje i kvalitete. Ne potcenjujem igranje u Ligi nacija, ali nas sad očekuje top nivo. Znamo kako smo završili poslednje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, želimo i moramo da napravimo iskorak”.

Na pitanje kakve su šanse Crne Gore u grupi sa Holandijom, Norveškom, Turskom, Letonijom i Gibraltarom, Radulović je rekao:

Ja sam fokusiran na naše igrače pre svega, najvažnije je da oni nađu sredinu u kojoj će imati minutažu. Mi imamo tri utakmice u sedam dana, prvi put je takav sistem takmičenja i zato nam je potreban još širi izbor igrača. Moramo da imamo plan A, plan B, a sada zbog koronavirusa i plan C. Nadam se da će igrači biti spremni, a imam viziju kako ćemo da izgledamo. Nadam se da će svi igrači biti zdravi, a želja, volja i emocija nikada nisu bili sporni”, naglasio je Radulović i nastavio:

Svakoga cenimo, ali najviše sebe. Moramo da imamo razrađen sistem igre, a ubeđen sam da ćemo da stvorimo ekipu koja će moći da se transformiše i u toku igre. Momci koji su glavni igrači su stekli iskustvo, kvalitetniji su nego što su bili, siguran sam da možemo to da sprovedemo. Ponekad sve zavisi koje ćemo igrače imati na raspolaganju, a siguran sam da ćemo imati zapaženu ulogu u grupi”.

U periodu koji sledi, dosta se očekuje i od fudbalera koji igraju u šampionatu Crne Gore i koji su tokom takmičenja u Ligi nacija pokazali da su kadri da pomognu državnom timu.

Uvek sam cenio crnogorsku ligu, trenere i igrače. Podatak da je 70 odsto igrača u nacionalnom timu poniklo u crnogorskim klubovima govori da postoji kvalitet. Siguran sam da ima igrača u šampionatu Crne Gore koji mogu da daju veliki doprinos u kvalifikacijama za Mundijal, upravo tu ćemo tražiti bazu za proširenje. Mi imamo preko 110 igrača izvan granica Crne Gore, ali nećemo gledati u tuđe dvorište pre nego u naše. Mi nemamo luksuz da se odreknemo bilo kog igrača, ima nekih koji nisu pozivani, sticajem okolnosti, ali najvažnije je da ima veliku bazu i možemo da zovemo igrače koji igraju u svojim klubovima, imaju takmičarski ritam”.

Crna Gora kvalifikacije za Mundijal počinje 24. marta kada je na programu gostovanje Letoniji, 27. marta igra sa Gibraltarom kod kuće, a zatim sa Norveškom 30. marta, takođe u Podgorici.

S obzirom da sam radio sa većinom momaka, baziraćemo se na taktičkim zadacima. Imaćemo verovatno samo jedan zajednički trening pred put u Letoniju, moraćemo da razgovaramo mnogo, moraćemo mnogo da skeniramo prva tri protivnika. To je najbitnije, jer onda ostaje da se fokusiramo na naš tim. Trebaće nam mnogo rotacija za tri utakmice u sedam dana, a ja sam siguran da će igrači prepoznati šta se od njih traži. Takvi su bili i sa 19 godina, sada su još bolji i zreliji“, rekao je Radulović, pa zaključio:

Ovaj nivo takmičenja ne trpi improvizacije. Očekivanja javnosti i navijača su velika, želi se uspeh, to je normalno. Mi želimo da popravimo utisak, da napravimo pomak. Važan je start, imam iskustvo takve vrste iz Libana, moramo da se spremimo za početak. Imamo dobar raspored, dobri rezultati daju samopouzdanje, ako se ukaže prilika i šansa borićemo se ravnopravno i hrabro sa svima za svaki bod. Ne volim obećanja, imam 20 godina iskustva, ali ako želite sreću, moraju da se ispoštuju i neka fudbalska pravila”.

Komentari

Vaš komentar