Pantelić: Lazović odgovoran, odstranićemo malignitet

Domaće lige - Fudbal 22. maj. 202118:053 komentara
Podeli:
FSS

Vršilac dužnosti predsednika Fudbalskog saveza Srbije, Marko Pantelić, ekspresno se oglasio posle otvorenog pisma Dragomira Lazovića, predsednika Udruženja klubova Super i Prve lige Srbije.

Prvi čovek udruženja klubova, u tekstu dostavljenom Sport klubu, žestoko je opleo po Panteliću. Javno oglašavanje iniciralo je Lazovićevo isključenje iz Izvršnog odbora FSS, u petak publikovano u „Fudbalu“, s potpisom Marka Pantelića. Svega dva sata posle objavljivanja otvorenog pisma predsednika Zajednice klubova reagovao je i Pantelić.

Reakciju objavljujemo uz redakcijsku opremu:

„Fudbalska i sportska javnost bili su u prethodnom periodu svedoci mnogih anomalija u srpskom klupskom fudbalu, veliki broj utakmica bio je pod lupom organa UEFA. Ne mogu i neću da ćutim i zatvaram oči pred bilo kojim stvarima koje narušavaju ugled našeg fudbala. Na terenu ili van njega. Zbog toga i moja odluka da se smeni Dragomir Lazović iz IO FSS, kao i predlog klubovima da zbog integriteta takmičenja učine isto i smene ga sa mesta predsednika Zajednice, jer da ima i malo morala Dragomir Lazović bi sam podneo ostavku na sve funkcije u fudbalskoj organizaciji“, naglasio je Marko Pantelić.

Povezane vesti

Usledila je duža elaboracija o Lazoviću:

„Radi se o osobi koja je po funkciji, kao predsednik Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, najodgovornija za funkcionisanje takmičenja, a svi smo bili svedoci sramnih dešavanja na mnogim terenima Super i Prve lige Srbije. Treba li posle svega da se pravimo gluvi i slepi? Ne. Klupski fudbal nam je obeležen, a ja posle karijere koju sam imao, nisam ovde da bih od fudbala uzimao kao mnogi koji je nisu imali, a sada su tu da bi od fudbala samo otimali, već da bih stvari učinio boljim. Dragomir Lazović je, zna on to dobro, poslednja osoba koja može da se žali na „svoj status“ u fudbalskoj organizaciji. Kroz biznis u kome je kažu uspešan, dobro je od FSS naplatio svoje usluge, ali ponoviću ovde se jednostavno radi o odgovornosti koju svako mora da snosi, pogotovo oni koji obavljaju odgovorne funkcije.“

Osvrnuo se Pantelić i na predlog o proširenje elitnog ranga, čiji potpisnici su predstavnici Javor Matisa i Rada.

„Nikome ništa ne dugujem i neću stvari gurati pod tepih zarad sitnih interesa. Moram da naglasim da je prosto neverovatno da neko ko je godinama prisutan u fudbalu radi protiv Zakona Republike Srbije i pre svega propisa fudbalske organizacije. Opijen valjda silnim funkcijama koje ima u fudbalu, Lazović traži da se postupa mimo propisa i zakona naše države, a on bi morao da zna da shodno članu 160. stav 3. Zakona o sportu Republike Srbije izmene sistema takmičenja su u nadležnosti nacionalnog granskog sportskog saveza i mogu se primenjivati najranije po isteku jedne takmičarske sezone od utvrđivanja tih izmena (dakle, odluka o promeni sistema takmičenja može da se donese sada, ali da stupi na snagu tek od sezone 2022/23. a ne odmah kako to traži čovek koji je prošle godine u ovo vreme glasao za smanjenje lige). Neshvatljivo je da Lazović sada traži da se prekrše i odluke u čijem donošenju je i on učestvovao svih ovih godina u sistemu Fudbalskog saveza Srbije.

Pantelićeva poruka je nedvosmislena:

„Ima trenutaka kada fudbal ne trpi kompromise i ovo je svakako jedan od tih. Spašavanje takmičenja i fudbala od ljudi kao što je Dragomir Lazović je  samo prvi u nizu poteza koji slede i mogu da obećam da će biti očišćen sav malignitet koji postoji a vezan je za Fudbalski savez i pojedine njegove strukture. Ne predstavlja mi problem ni činjenica da sam stupio na ovu funkciju u najtežem trenutku za srpski fudbal. Zbog fudbala i za fudbal neke stvari definitivno moraju da se menjaju. Fudbal je moj život, dao mi je sve i spreman sam i odlučan da se suprotstavim svim nepravilnostima i anomalijama koje ga trenutno opterećuju. Za moju državu i fudbal spreman da dam i svoj život!“

Komentari

Vaš komentar