Geneza promašaja: Skupe ulaznice oterale navijače Partizana

Europa Conference League 22. okt. 20219:2036 komentara
Podeli:
Stadion Partizana
FK Partizan/M. Todorović

Narastao je Partizan sa Aleksandrom Stanojevićem, zaigrao napokon u Evropi, zakazao susret sa atraktivnim Gentom i – ništa. Ni deset hiljada navijača na tribinama stadiona u Humskoj... Zvanično 9.943. Klasična, već viđena, repriza otužne priče o novoj istini fudbalske Srbije. O igri, koja mase sve manje zanima.

Duboku debatu na temu zbog čega je tako ostavljamo čitalačkoj i navijačkoj mašti na volju. Razloga je mnogo, nije ih lako sabiti ni samo taksativno pobrojati u nekad popularne dve novinarske šlajfne, ali… U četvrtak veče, jednostavno, na tribinama stadiona Partizana bilo je nedopustivo malo navijača. Gotovo na granici razočaranja.

Partizan - Gent

Polazna činjenica, valjda, bez zbora. Kako se dogodilo da dolazak, posle Crvene zvezde najatraktivnijeg jesenjeg gosta na stadion Partizana, bude druga najmanje posećena evropska utakmica u 2021?

Geneza promašaja ima samo jedan odgovor – preskupe ulaznice oterale su navijače iz Humske. Jedinstven slučaj na utakmicama Partizana da severna tribina bude i najispunjenija najbolji je lakmus papir neodgovorne odluke o visini cena ulaznica za utakmicu sa Gentom.

Iako za budžet običnog čoveka, ophrvanog svakodnevnim problemima i željnog dobrog fudbala, usput navijača probuđenih crno-belih, ni 1.500 dinara nije mala stavka, vredelo je barem za ljubav „iza golova“ i dolazak najrenomiranijeg evropskog gosta izdvojiti skoro 13 evra. Kako drugačije oslikati procenu da se dve trećine gledalaca sjatilo na „jugu“ i „severu“?

Ulazak na „istok“ već je iziskivao udar na džep. Ma šta značila podela na bok i centar, kad svako slobodno može da ugrabi za sebe najbolju poziciju, cena od 2.500 i 3.500 dinara ozbiljna je stavka za prosečnog čoveka.

Najprazniji „zapad“ beleo se od praznih stolica – tek desetak odsto navijača Partizana smestilo se na najskuplju tribinu. A, cena skoro simbolična – 3.500 i 4.000 dinara.

Severna tribina stadiona Partizana
FK Partizan/M. Todorović

Crno-beli su na tribine mobilisali manje navijača samo protiv Flore (zvanično 5.845). Najgledaniji je bio duel sa Santa Klarom (18.000), gostovanje Sočija privuklo je 13.131, a premijerno Dunajske Strede više od 10.000. Uz faktografsku dopunu – poseta meču sa Santa Klarom iziskivala je duplo manje novca.

Daleko je Srbija od ekonomskog tigra, kakvom uporno pojedinci žele da je predstave. Fudbalske priče odavno su se povukle iz razgovora običnih ljudi, željnih barem malo radosti i pesme na tribinama. Realnost traži samo malo objektivnosti – put do povratka navijača na stadione zahteva više sluha za izanđale buđelare i hronično tanke bankovne račune…

Bez obzira ko na terenu bio, ljubav prema klubu dokazuje se podrškom sa tribina. Pod uslovom da ulazak na stadion ne iziskuje malo bogatstvo… A, to već nije tema za navijačke mase.

Komentari

Vaš komentar