VAR stiže i u Ligu Evrope i na EURO 2020

Europa League 18. feb. 202015:59 > 17:48
Podeli:
Michael Regan Getty Images Sport

UEFA je saopštila da je prezadovoljna kako se do sada VAR sistem pokazao u Ligi šampiona i podsetila da on treba da se primenjuje samo za jasne i očigledne greške, a ne za kontroverzne situacije.

UEFA je potvrdila da će posle Lige šampiona VAR sistem početi da se koristi i u Ligi Evrope i to od 20. februara kad kreće nokaut faza. Odluka je doneta još u septembru, a sudije su tokom januara prošle obuku na trening kampu na Majorki.

Povezano

Predsednik Odbora za sudije UEFA Roberto Rozeti kaže da se VAR pokazao kao izuzetno dobar sistem.

Verujemo da je VAR presudan projekat za fudbal i veoma mi je drago što ćemo sada VAR imati i u Ligi Evrope jer će sudijama pružiti veliku pomoć da donesu ispravne odluke na važnim utakmicama.“

Rozeti dodaje da su u sudijskoj organizaciji UEFA „veoma zadovoljni podacima koje su videli u grupnoj fazi i plej-ofu Lige šampiona“.

U 108 utakmica ukupno je 27 odluka ispravljeno kroz VAR sistem, što znači da je na tek svakoj četvrtoj utakmici preinačena odluka sudije – to pokazuje kvalitet suđenja. Uz to, smatramo da je važno vreme preinačenja odluka. Do sada je ove sezone prosečno vreme za ispravak odluke bilo minut i 30 sekundi što je za 15 sekundi manje nego prošle sezone„, kazao je Rozeti.

Predsednik Odbora za sudije UEFA još jednom je podsetio svrhu VA.:

On treba da se primenjuje samo za jasne i očigledne greške, a ne za kontroverzne situacije. Fudbalu su pre svega potrebne dobre sudije i jake ličnosti – fudbalski zvaničnici sa pravim karakterom na terenu i van njega, koji donose ispravne i hrabre odluke„, naglasio je Rozeti.

VAR sistem će se takođe koristiti i u predstojećim utakmicama plej-ofa evropskih kvalifikacija u martu, konkretno na meču između Norveške i Srbije, 26. marta u Oslu. Kasnije i na Evropskom šampionatu tokom leta.

Izvršni odbor UEFA odlučio je da uvede VAR i u evropske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022, ali se čeka konačno odobrenje FIFA.