Promene i u Ligi Evrope i Ligi konferencije, šansa za Srbiju

Champions League 11. maj 20229:32 > 10:092 komentara
Podeli:
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nije samo grupna faza Lige šampiona proširena sa 32 na 36 klubova, isti format od sezone 2024/25 imaće i Liga Evrope i Liga konferencije. 

UEFA je na Izvršnom kongresu u Beču obznanila promene u Ligi šampiona, pre svega one vezane za broj učesnika i format takmičenja.

Povezano

O onim najbitnijim smo već pisali, elitno evropsko klupsko takmičenje imaće 36 umesto dosadašnjih 32 učesnika, svaki tim u grupnoj fazi odigraće minimum osam mečeva, umesto dosadašnjih šest… 

Tek šturo, u zaključku teksta o promenama, UEFA je notirala da ni Liga Evrope i Liga konferencije neće biti igrani po dosadašnjem formatu. I drugo i treće po snazi evropsko klupsko takmičenje imaće po 36 učesnika, umesto 32. 

Od zvaničnih podataka UEFA je još samo objavila da će Liga Evrope biti igrana po sličnom formatu kao Liga šampiona, dakle svaki od timova igraće po osam utakmica u grupi. U upotrebi će kao i u LŠ biti “švajcarski model”, po kojem će svih 36 klubova biti rangirano na jednoj tabeli, iako neće igrati svako sa svakim. 

U grupnoj fazi Lige konferencije, iako takođe sa 36 timova, svaki od timova odigraće po šest mečeva. U narednim danima trebalo bi očekivati i razradu ove prvobitne informacije. I pre svega sačekati zvaničan dokument, u kojem bi trebalo da se zna i sistem kvalifikacija, ko će direktno u grupe, itd. 

Ono što je evidentno, UEFA je podilazila najjačim evropskim ligama, verovatno i pod pritiskom najbogatijih klubova, koji su umalo formirali evropsku Superligu. Taj udarac evropska kuća fudbala je za sada nekako preživela, a sa ovim promenama, pre svega u Ligi šampiona, pokušava da spreči neke naredne pokušaje bogatih. 

Opet, povećanje formata u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije trebalo bi da bude dodatni ustupak manjim zemljama. Između ostalog, i Srbiji. Jasno je da će Crvena zvezda i Partizan u proširenom izdanju, gde u grupnim fazama umesto dosadašnjih 96 timova učestvuje 108 ekipa, lakše pronaći svoj put. 

Ali, to bi morala da bude šansa i za još neki od srpskih klubova, najmanje jedan, zašto da ne još dva, da se domognu makar grupne faze Lige konferencije. Činjenica da je Srbija napredovala na klupskoj listi i da ćemo od sezone 2023/24 imati pet predstavnika u Evropi, odnosno da će i trećeplasirani imati zagarantovanu najmanje grupnu fazu Lige konferencije, mora da bude maksimalno iskorišćena. 

Komentari

Vaš komentar