SK u Trabzonu: Grad koji živi za fudbal

Europa League 14. sep 202216:423 komentara
Podeli:
Trabzon
SK

Ekipa beogradskih novinara stigla je rano jutros u Trabzon, grad na obali Crnog mora u severnoistočnom delu Turske. Duel domaćeg tima, šampiona ogromne države na dva kontineta, sa Crvenom zvezdom, ovde je glavna tema dana.

Od izveštača iz Trabzona

Prešli smo put od 2.100 kilometara i već u prvom susretu sa Trabzonom imali šta da vidimo – zastave kluba vijore se gotovo na svakom koraku.

Zvezda u Trabzonu

Čitav Trabzon živi za lokalni istoimeni klub, koji je prošle sezone, posle 38 godina posta osvojio titulu – sedmu u klupskoj istoriji. Podatak da je njihov klub, uz Bursu, najuspešniji u Turskoj van Istanbula, čini lokalno stanovništvo neizmerno ponosnim. I više od toga…

Trabzonova klupska prodavnica, ovih dana, posećenija je nego ranije. Potražnja za klupskim simbolima, posle osvajanja titule, osetno je povećana. Cene se kreću otprilike kao u šopovima Crvene zvezde i Partizana u Beogradu. Dresovi koštaju od 70 evra pa naviše, šalovi oko 20.

Blagi šok je usledio kada smo videli prodavca. Dečko od 27-28 godina u majci Pari sen Žermena! Nije bio preterano raspoložen za fotografisanje, ali jeste za priču. Doduše, uz pomoć Guglovog prevodioca na telefonu. To je bio jedini način da se sporazumemo. Engleski jezik, gde god smo ušli, niko ne zna, čak ni minimalno.

Trabzon
SK

Rekao nam je da se zove Džan, da je veliki navijač Trabzona, ali i francuskog kluba čiju majcu nosi. I posebno zanimljivo, šetajući gradom, sreli smo više momaka u majcama Pari sen Žermena.

Upitah ga šta predviđa za sutrašnju utakmicu. Usledio je odgovor na prevodiocu: “Neka pobedi bolja ekipa”.

Složili smo se da tako i bude, ali domaćin je potom dopisao:

“Mi smo ta bolja ekipa!”

Smejali smo se svi zajedno, usput i pazarili sitnice u Trabzonovom šopu.

Na ispraćaju, Džan je otkucao još jednu poruku:

“Vidimo se sutra na stadionu!”

Početak meča drugog kola Lige Evrope, između Trabzona i Crvene zvezde, zakazan je za 18.45.

SK u Trabzonu
SK
Komentari

Vaš komentar