Srbija crveni od stida: Zvezdi preti kazna UEFA

Europa League 19. feb. 202115:0655 komentara
Podeli:
Zlatan Ibrahimović
REUTERS/Marko Djurica

Zvezdin remi sa velikim Milanom, u senci vređanja Zlatana Ibrahimovića. Dan posle sjajnog susreta na stadionu “Rajko Mitić” aktuelna su izvinjenja, kritike i rasprave na temu – preti li crveno-belima sankcija UEFA?

Izvesno je da će beogradski duel biti jedna od tema na narednim zasedanjima disciplinskog organa evropske kuće fudbala.

Svečane lože na najvećem srpskom stadionu, u četvrtak veče, bile su ispunjene skoro do poslednjeg mesta, uprkos jasnim smernicama o organizaciji utakmica u uslovima pandemije. Isti protokol sadrži i striktne zahteve o broju ljudi na tribinama u mečevima pod ingerencijom UEFA. Svaki od njih, prisutan na stadionu, evidentiran je u konačnom spisku gledalaca, što podrazumeva i neposrednu vezu sa klubom. Navijačima, ukoliko lokalne vlasti ne smatraju drugačije, zabranjeno je prisustvo na utakmicama. Takva praksa važi i u Srbiji.

Povezane vesti

Poslednji akti, upravo, čine složeniju situaciju i u slučaju uvreda usmerenih ka Zlatanu Ibrahimoviću. Na rukovodstvu Crvene zvezde, čije izvinjenje je stiglo automatski i to u nedvosmislenom tonu nužnosti hitre reakcije, ostaje zadatak da objasni kako se izgrednik našao u svečanoj loži. Po kovid protokolu, zvanično nazvanom „Povratak igri“, prisustvo u gledalištu, automatski implicira i konkretnu vezu sa klubom.

Dobar deo odgovornosti i eventualne procene težine prekršaja stoji i na delegatu – Robertu Kišpalu iz Mađarske. Činovnik UEFA nije morao da čuje, niti vidi, sporan detalj, ali ima mogućnost da i naknadno prijavi ispad. Napokon, evropska kuća fudbala na pojedine utakmice šalje i specijalnog oficira za bezbednost, tu su ponekad i specijalizovani posmatrači – predstavnici FARE organizacije.

Na eventualnu sankciju crveno-belih može da utiče i stav Milana. Klub, takođe, ima pravo da dostavi prijavu UEFA, po osnovu vređanja igrača. Italijanski mediji nisu propustili da na poseban način obrade “beogradski slučaj”. Tamošnja štampa, iako se pred nedeljni duel Milana i Intera, jednim od ključnih u borbi za Skudeto, gotovo u minimalnoj meri bavi susretom na stadionu Crvene zvezde, konstatovala je “uvrede Ibrahimoviću na etničkoj osnovi”.

Fudbalska Srbija crveni od stida, izvinjenja paraju uši, serija paradoksa u odjavi utakmice sa četiri pogotka i nizom sjajnih poteza na terenu. Izvesno je da eventualna sankcija UEFA neće imati težinu ni približnu količini sramote izazvane uvredama jednog od najboljih fudbalera današnjice.

Sportsmenu, uvek dobrodošlom u Srbiji, čija harizma i ubeđenja odavno potiru sve granice i strasti!

Komentari

Vaš komentar