Zvezda posle Barija: KEŠ, Liga šampiona i Dekijevo proleće

Europa League 10. dec. 20219:50 > 10:2011 komentara
Podeli:
Dejan Stanković
FK Crvena zvezda

Zvezdaši se raduju, Srbija opet fudbal slavi i istoriju piše... Trenutak realnosti, sa primesama melanholije i glasnih uspomena, pobudio je sećanja na Bari 1991. i nametnuo retrospektivu poslednjih 30 godina na evopskoj sceni. Plasman među 16 najboljih u Ligi Evrope najveći je uspeh Crvene zvezde u modernim UEFA takmičenjima.

Uspevali su crveno-beli u sezoni posle evropske krune 1991. da se domognu četvrtfinala Kupa evropskih šampiona 1992, igrali dve godine u Ligi šampiona, prošle sezone u šesnaestini finala Lige Evrope, ali… Generacija Dejana Stankovića prva se domogla martovskih susreta u Ligi Evrope i obezbedila učešće u jednoj od osam završnih utakmica. I zato – svaka čast!

Zvezda u Ligi Evrope

Poslednje dane velike Jugoslavije, crveno-beli su trošili kao prvaci Evrope i ekipa za poštovanje na čitavom kontinentu. Iako „izgnanici“, sa statusom privremenog domaćina u Mađarskoj i Bugarskoj, izborili su plasman među osam najboljih i premijernu grupnu fazu, preteču Lige šampiona. Malo je Zvezdi Vladice Popovića nedostajalo za finale, svega dva boda. Uspešnija je bila Sampdorija i u meču za trofej izgubila od Barselone (0:2).

Kakve li simbolike u fudbalsko proleće 1992. – Barsa se prvi put popela na krov Evrope i najavila godine dominacije, dok se aktuelni šampion polako spremao za potonuće, pod mišku sa nestajućom SFR Jugoslavijom…

Ništa u fudbalu i UEFA više nije bilo isto…

Zvezda se Evropi vratila u leto 1995, punila stadione, budila mase i ponekad imala snage da bljesne u kvalifikacionim utakmicama. Našla se dvaput, sa Slavoljubom Muslinom, 2000. i 2001, pred vratima Lige šampiona i napokon, predvođena Valterom Zengom, leta 2005. obezbedila premijerno učešće u grupnoj fazi, tek formirane Lige Evrope. Isti rezultat ponovio je šampion Srbije i dve godine kasnije.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

I opet je potom usledila „suša“. Razarani, ovog puta, iz sopstvenih redova, crveno-beli su doživeli da 2010. i 2015. evropski put okončaju na prvom stepeniku – protiv Slovana iz Bratislave i kazahstanskog Kairata. Zvezda je 2014. ostala bez evropske vize, zbog velikih dugovanja.  Slobodan pad, tih godina, zadao je veći udarac klubu sa Marakane od sankcija! Gotovo zbrisao nekadašnjeg šampiona sa kontinenta!

Dolaskom Vladana Milojevića na klupu, znatno ranije i Zvezdana Terzića na mesto generalnog direktora, počeo je Zvezdin oporavak. I u prvoj evropskoj godini, Milojević je crveno-belima obezbedio UEFA proleće, prvo od 1992. Posle 25 godina. Ispao je vicešampion Srbije od moskovskog CSKA, februara 2018, prethodno sjajno odigrao grupnu fazu Lige Evrope…

Plasman u Ligu šampiona 2018. ima težinu uspeha sličnu poslednjem, u režiji učenika Dejana Stankovića. Veću, manju, ili istovetnu, to je već pitanje za složeniju debatu. Neupitno, crveno-beli su tada upisali najveću pobedu u modernoj istoriji, nad Liverpulom (2:0). Velikan se vratio gde je i njegovo mesto – u društvo najboljih klubova Evrope!

Zaplesao je još jednom u grupnoj fazi Lige šampiona, potom i kroz Ligu Evrope obezbedio drugo evropsko proleće i dvomeč sa Milanom.

Niko, ipak, kao Deki nije Zvezdu doveo u martovsku fazu evropskih takmičenja!

 

Komentari

Vaš komentar