Gurkuf: Van Bastenov predlog je nemerljivo sr…

Francuska 20. jan. 20172:16 > 2:32
Podeli:
Clive Rose, Getty Images Sport

Revolucionarni predlozi šefa FIFA tehničkog razvoja, legendarnog Marka van Bastena nailaze na osudu mnogih ljudi iz sveta fudbala. Njima se pridružio i trener Rena Kristijan Gurkuf, koji predlog o ukidanju ofsajda i penala, nazvao nemerljvim sr...m.

Marko van Basten je najavio da se u FIFA razmatra ukidanje ofsajda, uvođenje vremenske kazne umesto crvenih kartona, pa čak i šutiranje „jedan na jedan“ penala umesto sadašnjih jedanaesteraca. Buka se odmah podigla, protivnika je mnogo, a „najslikovitiji“ je Kristijan Gurkuf, trener francuskog prvoligaša Rena i otac Joana Gurkufa, bivšeg reprezentativca Trikolora. 

„Dugo nisam pročitao ovakvu glupost, ako sam dobro shvatio. To je jedno nemerljivo sra..“, rekao je Gurkuf na konferenciji za štampu.

„Vratićemo se u vreme kada je selo igralo protiv sela, kada su se mečevi završavali sa mrtvim igračima. Ofsajd je manifestacija kolektivne inteligencije. Neće više biti kolektivnog duha ako se ofsajd ukine. Pravilo ofsajda je fundamentalno. Ako to ne razumete, vi ne razumete fudbal“, bio je furiozan Gurkuf u svom obrazloženju.

Osim Kristijana Gurkufa, neslaganje sa Van Bastenom su iskazali i menadžeri Arsen Venger, Maurisio Poketino i Ronald Kuman, ali na daleko smireniji način.