Nejmaru se najviše "raduju" francuski poreznici

Francuska 3. avg 201716:40 > 17:01
Podeli:
Buda Mendes/Getty Images

Brazilac Nejmar je glavna tema u sportskoj, ali i uopšte u svetskoj javnosti. Njegov prelazak iz Barselone u PSŽ za 222 miliona evra će oboriti transfer rekord, a zbog basnoslovne transakcije zadovoljno trljaju ruke i francuski poreznici.

 Da jedva čekaju da se ostvari najveći transfer u fudbalskoj istoriji priznao je i ministar u francuskoj Vladi Žerald Darmanin. Ministar finansija je posebno zadovoljan što će od plate sjajnog brazilskog napadača moći da se naplati i prilično veliki porez. 

„Ministar javnih finansija je veoma zadovoljan što će Nejmar doći u francuski klub i platiti porez na ekstra profit francuskoj državi. Dobro je što će on platiti porez ovde, a ne negde drugde“, rekao je Darmanin za „Le Figaro“. 

Kako će Nejmar biti plaćen oko 550.000 evra na nedeljnom nivou, nije mala ni svota koju će prihodovati francuska država. Kako je Figaro izračunao na osnovu svih poreskih i socijalnih davanja PSŽ i Nejmara u „kasu“ poreznika će se na godišnjem nivou „sliti“ 37,5 miliona evra. 

Francuske vlasti trenutno sprovode „seču“ državnih troškova, što je dovelo do velike nepopularnosti vlasti na čijem čelu je predsednik Emanuel Makron. Na „udaru“ se najviše našla lokalna samouprava, kojoj je „oduzeto“ oko 300 miliona evra. Da podsetimo, Nejmarov transfer iznosi 222 miliona evra.