„Današnji fudbal je igra robota, treneri opsednuti brojkama“

Francuska 27. mar 202219:01
Podeli:
Shaun Botterill/Getty Images

Nekadašnji španski reprezentativac Sesk Fabregas govorio je za "Marku" o tome koliko se fudbal promenio u poslednjih 10 godina.

– Fudbal se mnogo promenio. Baš mnogo! Promena je počela pre nekih pet godina i sada je jasno uočljiva. Imao sam razne trenere, ali nije reč o jednom ili dvojici, nego četvorici-petorici. Promena se dogodila i ostaće tu. Današnja metodologija je zasnovana na automatizmu, u suštini svodi se na to da vam trener u svakom trenutku govori gde da dodate loptu, igrači su tačno postavljeni svaki na svoje mesto. Fudbal je danas igra robota – rekao je Fabregas.

Ove sezone Španac koji je bio svetski i evropski šampion sa reprezentacijom i na klupskom planu osvajao trofeje sa Arsenalom, Barselonom, Čelsijem, nije u prvom planu u Monako odigravši tek pet susreta. Ističe da se danas previše pažnje poklanja fizičkoj spremi.

– Mnogi treneri su opsednuti brojevima. Ako ne postignete određene brojke – niste spremni da igrate, a ako odmarate, isto morate da imate određene cifre da biste održali nivo. Ponekad sam ‘stara škola’ u tom pogledu, ali doživeo sam sjajne trenutke u svojoj karijeri do kojih sam došao bez napornih treninga ili sjajne fizičke i psihičke sezone. Danas misle da ako ne treniraš ne možeš biti dobar. Sve je zasnovano na nauci, brojevima i GPS-u.

Komentari

Vaš komentar