Figo doneo

Luiš Figo, Rud Gulit i Stevan Stojanović predstavili su u Beogradu pehar Lige šampiona u okviru Ture trofeja, koja je krenula iz Sankt Peterburga.

Ljubitelji fudbala imaće priliku da do 16. oktobra u galeriji na Donjem Kalemegdanu vide trofej koji je namenjen pobedniku Lige šampiona prvi put još od 1991. godine kada ga je osvojila Crvena zvezda.

Beogradski tim podigao je trofej 29. maja na stadionu „Sveti Nikola“ u Bariju pošto su u finalu Kupa šampiona posle penala bili bolji od francuske ekipe Olimpijka iz Marseja. 

„Osvojili smo trofej 1991, ali tada nismo bili svesni uspeha. Tek sada posle 20 godina smo svesni šta smo uradili za Zvezdu, Beograd i Srbiju“, rekao je na predstavljanju pehara golman Crvene zvezde Stevan Stojanović, koji je bio deo šampionske generacije.

Tura trofeja Lige šampiona počela je 2009. godine s ciljem da što veći broj navijača ima priliku da uživo vidi najvredniji evropski pehar. 

„Zadovoljstvo mi je što sam u Beogradu i Srbiji. To je mesto koje gaji veliki entuzijazam prema fudbalu i sportu uopšte. Ovo je velika prilika i za ljude da dođu i uživo vide trofej“, rekao je Luiš Figo, „Nemate puno prilike da budete u kontaktu sa navijačima i ovo je sjajan povod za to“.

Na predstavljanju trofeja, bivši holandski reprezentativac Rud Gulit prisetio se svoje posete Beogradu 1988. u okviru Kupa šampiona kada je gostovao na stadionu Crvene zvezde sa Milanom. 

„Pamtim dan kada sam došao u Beograd, a od magle tokom utakmici nisam video gol. Sećam se kada sam došao na stadion ljudi su prema nama bili neprijatni, pokušali su da nas zaplaše, ali mi smo odigrali 1:1 i prošli na penale“, rekao je Gulit.

Utakmica između Zvezde i Milana, koju je posmatralo više od 97.000 gledalaca, bila je prekinuta u 65. minutu zbog guste magle pri rezultatu 1:0 za beogradski tim. U ponovljenom meču dan kasnije Italijani su uspeli da odigraju nerešeno i prođu na penale da bi te godine i osvojili trofej posle pobede nad Steauom iz Bukurešta.

Trofej je do sada imalo prilike da vidi više od 200.000 navijača, a u trećoj godini Ture, trofej je pre Beograda bio izložen u Rusiji i Ukrajini.

Author: AK