FA: Reprezentacija Velike Britanije na OI u Tokiju

Fudbal ostalo 15. sep 201613:40 > 13:43
Jordan Mansfield/Getty Images

Fudbalska asocijacija Engleske je pokrenula inicijativu po kojoj bi na sledećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine učestvovala reprezentacija Velike Britanije.

FA je tokom Kongresa UEFA u Atini saopštila da radi na konsenzusu sa savezima Škotske, Velsa i Severne Irske, kako bi na OI imali jedinstven fudbalski tim.

“Želim da uvedemo stalne godišnje sastanke između predsednika četiri asocijacije gde bi se rešavala sva sporna pitanja”, rekao je predsedavajući FA Greg Klark.

Britanci su na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine poslali zajednički fudbalski tim, ali to se nije dogodilo ove godine u Riju, iako je engleska ženska reprezentacija obezbedila plasman. Kako Engleska nije članica Međunarodnog olimpijskog komiteta, vođeni su pregovori sa Britanskom olimpijskom asocijacijom, ali bez uspeha.

Fudbalski savezi Škotske, Velsa i Severne Irske su zabrinuti da bi zajednički nastup na OI ugrozio njihov nezavisan status u FIFA, ali prema rečima izvršnog direktora FA Martina Glena, nema mesta strahu.

“U prošlosti je postojala opasnost da bi mogao da se ugrozi status svake pojedinačne zemlje. Taj problem je rešen za vreme bivšeg predsednika FIFA Sepa Blatera. To više nije tema, samo je pitanje da li možemo da uskladimo interese”, kazao je Glen.