FSS: Osam razloga za smenu Radomana

Fudbal ostalo 14. okt 201618:24 > 18:27
Podeli:
N1

Strukovna organizacija sudija Fudbalskog saveza Srbije objavila je saopštenje u kojem navodi razloge zašto Miroslav Radoman više nije član Sudijske komisije.

Radoman je pre nekoliko dana smenjen sa mesta predsednika te Komisije, a ranije tokom dana je rekao da su takvu odluku doneli „ljudi koji nemaju veze sa fudbalom“.

Vladajuće telo srpskog fudbala je potom objavio osam razloga za smenu, uz opasku da Radoman nikada nije bio u elitnoj grupi UEFA sudija i da je čak u jednom trenutku vraćen u najnižu grupu.

Saopštenje Sudijske komisije prenosimo u celosti i bez ispravki.

1.Zbog toga što nije uskladio listu sudija i posmatrača suđenja sa preporukama UEFA sudijske konvencije zbog čega smo dobili opomenu Sudijske komisije UEFA i ujedno ugrozili sredstva koja FSS dobija na bazi primene UEFA sudijske konvencije.

2. Zbog toga što nije imao ravnopravan tretman prema sudijama, jer su prednost imali njegovi miljenici, a sudije
iz Elit grupe na čelu sa jednim od najboljih evropskih arbitara Miloradom Mažićem, delegirani su i dobijali pravo da sude tek po neku utakmicu.

3.Zbog toga što je posle utakmice 4. kola Superlige između Spartaka i Novog Pazara u Novom Sadu, zvao predsednika FK Spartak Dragana Simovića i „zamolio“ ga da se ne žali na suđenje i tim povodom ne oglašava u javnosti.

4. Zbog toga
što je zvao posmatrača suđenja Savu Čokanicu posle utakmice 8. kola Super lige između Rada i Vojvodine i sugerisao mu da sudiji Bojanu Nikoliću da slabu ocenu. Posmatrač je to odbio i nakon toga više nije bio delegiran.

5.Zbog toga što je delegirao sudije za mečeve Superlige i Prve lige iz privatnog stana, a ne na sastancima Sudijske komi
sije FSS i na taj način grubo zloupotrebio funkciju koju je obavljao . Primera radi delegiranje 12. kola Superlige i 10. kola Prve lige Srbija nije urađeno uz konsultacije sa članovima Sudijske komisije ponovo ne poštujući UEFA Sudijsku konvenciju.

6.Zato što je falsifikov
ao i Odboru za hitna pitanja FSS predao lažni zašisnik sa imenima kandidata za internacionalnu listu sudija i pomoćnih sudija za 2017. godinu. 

7. Zato što je vr
lo grubo i necivilizovano vređao i omalovažavao predsednika Sudijske organizacije Milana Karadžića na zvaničnoj sednici Sudijske komisije FSS.

8. Zato što je pokušao da sa međunarodne liste sudija ukloni oba Mažićeva saradnika koji su kao dodatne pomoćne sudije
bili učesnici Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016, kako bi uticao na funkcionisanje jednog od najboljih sudijskih timova u Evropi.

Na kraju, zbog objektivnog informisanja javnosti, a bez namere da ulazimo u Radomanovo falsifikovanje sopstvene internacionalne karijere (tvrdi da je sudio preko 120 međunarodnih utakmica, a sudio je oko 60), napominjući da je karijeru završio u poslednjoj kategoriji UEFA, podsećamo i na činjenicu da nikada(!) nije bio u elitnoj UEFA grupi sudija. Podsećamo, takođe, da je vraćen u najnižu grupu UEFA sudija posle čuvenog skandala na utakmici Šturm – Parma 1999. godine, kada je tek uz pomoć austrijske policije uspeo da napusti teren“, dodaje se u saopštenjui.