Oboren rekord najduže penal serije u engleskom fudbalu

Fudbal ostalo 9. nov. 201611:48 > 12:07
Podeli:
Clive Rose, Getty Images Sport

Mladi tim Čelsija i prvi tim Oksforda oborili su rekord po dužini penal serije u engleskom fudbalu, pošto su u okviru takmičenja za Čekatrejd trofej šutirali 17 serija, ukupno 34 puta. U regularnom toku je bilo 1:1, a onda su "Plavci" slavili sa 13:12 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Heroj Čelsijeve ekipe do 23 godine je bio golman Bredli Kolins, koji je prvo bio precizan sa bele tačke, da bi zatim odbranio udarac Vesa Tomasa iz Oksforda, kome je to bio drugi promašaj, jer je pogrešio i u šestoj seriji. 

Oksford je i pored poraza prošao u narednu rundu ovog takmičenja, koje okuplja trećeligaške i četvrtoligaške ekipe u Engleskoj, kao i podmlatke klubova iz Premijer lige i Čempionšipa. Oksford je u Grupi 11 Čekatrejd trofeja zauzeo drugo mesto, iza Swindona, Eksiter je treći, a Čelsi U23 na poslednjem mestu. 

U avgustu su u Liga kupu Derbi Kaunti i Karlajl izveli 32 udarca sa bele tačke (14:13), što je bilo izjednačenje ranijeg rekorda koji su držali Skantorp i Vorkester u FA kupu (14:13).

Najveća po broju golova, ali ne i najduža, penal serija u Engleskoj je meč iz 2013. godine kada je Brokenhurst pobedio Andover sa 15:14 u Kupu Hempšira, kada je šutirano 30 puta. 

Na svetskom nivou najdužu penal seriju su u junu izveli češki petoligaši Batov 1903 i Fristak (22:21), posle neverovatna 52 udarca sa „bele tačke“.