Blateru propala žalba za šest godina kazne

Fudbal ostalo 5. dec 201615:16 > 15:29
Podeli:
Dennis Grombkowski/Getty Images

Bivši predsednik FIFA Sep Blater nije uspeo da poništi suspenziju od šest godina van svih fudbalskih aktivnosti, pošto je Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) odbio njegovu žalbu.

 80-godišnji Švajcarac je suspendovan od strane Etičke komisije FIFA najpre na osam godina zbog kršenja etičkih pravila u poslovanju „Svetske kuće fudbala“, da bi mu kasnije kazna bila smanjena za dve godine. 

Njemu se na teret stavlja sumnjiva transakcija, kojom je na račun bivšeg predsednika UEFA Mišela Platinija prebačeno dva miliona švajcarskih franaka. Transfer je obavljen 2011. godine, a plaćanje je pravdano konsultantskim uslugama, koje je Platini za FIFA učinio deceniju ranije. 

Platini se zatim žalio CAS, koji je redukovao kaznu na četiri godine, ali je sada u Blaterovom slučaju odlučio drugačije.

„Drugačija presuda nije mogla ni da se očekuje. Moram da prihvatim takvu odluku. U svojoj 41-godišnjoj karijeri u FIFA sam shvatio da nekada u sportu pobeđujete, a nekada gubite. CAS je ipak odlučio da je kazna primerena“, kazao je Blater

CAS je u odluci naglasio da „nije ubeđen u legitimnost Blaterove isplate Platiniju“, te da je prebacivanje novca bio „neopravdan poklon, bez ugovorne osnove“.