Čeferin: Nadam se da će nam FIFA ostaviti barem loptu

Fudbal ostalo 31. jan. 20175:26 > 4:34
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images

Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin rekao je da fudbalu nisu potrebne radikalne promene kakve je nedavno predložio legendarni holandski fudbaler Marko van Basten.

Van Basten, koji trenutno vrši funkciju tehničkog direktora Svetske fudbalske federacije, izneo je niz predloga, koje je većina ljudi iz fudbala odbacila. Najveću pažnju privukao je predlog da se ukine ofsajd, da se uvede vremenska kazna umesto crvenih kartona i šutiranje ‘jedan na jedan’ umesto dosadašnjih penal serija.

Nije nam potrebna revolucija u fudbalu, fantastičan je takav kakav je. Ofsajd je važan deo igre. Znate, nisam došao na ovu poziciju da bi svi rekli: ‘Čeferin je promenio to i to, bio je veoma bitan’. Zašto bismo menjali najlepšu igru na svetu? Kada čujem sve te predloge, samo se nadam da će nam FIFA ostaviti loptu. Ili da barem lopta ostane okrugla”, rekao je Čeferin.

Upitan šta misli o šutiranju ‘jedan na jedan’, Čeferin je odgovorio:

Za mene je to smešno, isto kao i vremenska kazna”.

Jedna promena koja je viđena u fudbalu u poslednje vreme jeste proširenje Svetskog prvenstva sa 32 reprezentacije na 48 od 2026. godine. Od toga će najviše koristi imati Azija i Afrika, ali se Čeferin nada da će Evropa, koja trenutno ima 13 mesta na Mundijalu, dobiti još najmanje tri.

UEFA je jedina konfederacija koja to nije želela, ali nismo imali šanse, tako da smo odlučili dqa se borimo za što više mesta možemo. Najveći kvalitet trenutno imaju Evropa i Južna Amerika i zato tražimo najmanje 16 mesta. To bi bio najgori scenario”, naglasio je Čeferin.