Najstariji "Faraon": El-Hadari gospodari Afrikom

Fudbal ostalo 2. feb 201717:40 > 18:43
Podeli:
Clive Mason, Getty Images

Kada su 2012. godine pitali legendarnog Didijea Drogbu da navede ko je najbolji fudbaler protiv koga je igrao, on je neočekivano rekao "Esam El-Hadari". Vremešni egipatski golman ima 44 godine, a trenutno je zvezda Kupa afričkih nacija, koje se privodi kraju u Gabonu.

Egipćani su na Kupu afričkih nacija stigli do finala, ali tamo ih verovatno ne bi bilo da među stativama njihovog gola nije stajao golman rođen 1973. godine. El-Hadari je prvenstvo počeo kao zamena prvom izboru selektora Ahmedu El-Šenaviju, ali sudbina je htela da se ponovo nađe ispred gol-crte. 

El-Šenavi se povredio u prvom meču na KAN protiv Malija, a selektor Hektor Kuper nije imao dilemu, čuvanje mreže je preuzeo čovek, koji je čak četiri puta već bio prvak afričkog kontinenta (1996, 2006, 2008, 2010), a od toga je poslednja tri puta bio najbolji golman, kao i član najboljeg tima turnira. 

Jamie McDonald, Getty Images Sport

44-godišnji golman, koji i dalje prkosi vremenu, je ulaskom na teren već ušao i u istoriju, pošto je postao najstariji učesnik Kupa afričkih nacija. Siguran i nesavladan je bio protiv Malija, Gane, Ugande i Maroka, a uprkos jednom primljenom golu protiv Burkine Faso u polufinalu (1:1), najbolje je ostavio za penal-seriju. U četvrtoj i petoj seriji je maestralnim odbranama „skinuo“ udrace Kuakua i Traorea, te je „Faraone“ poslao u finale, gde ih čeka bolji iz duela Kamerun-Gana. 

Kako je čovek, koji je rođen u godini Jomkipurskog rata, kada su se preko nišana gledali Egipćani i Izraelci, uspeo da zaseni sve „omladince“ na KAN, nije preveliko iznenađenje. Nesalomivi golman ne namerava da odustane od svog zanata pa najavljuje da će braniti i na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, naravno ako se Egipćani kvalifikuju. 

„Boriću se da stignem do Svetskog prvenstva. Ne interesuju me moje godine. Osećam se kao da mi je dvadeset. Vreme je da se pojavim na Mondijalu. To govorim sebi svako jutro i pred svaki trening. To mi je najveći cilj i ne gubim nadu, zato naporno radim“, rekao je prošle godine El-Hadari, koji bi se nastupom na SP ponovo upisao u istoriju kao najstariji, jer bi srušio rekord Kolumbijca Farida Mondragona, koji je na SP 2014. igrao sa 43 godine. 

Kevork Djansezian, Getty Images Sport

Esam El-Hadari je gol Egipta čuvao u 154 meča, a debitovao je marta davne 1996. godine, kada se mnogi od njegovih sadašnjih saigrača i protivnika nisu ni rodili. Tako je mladi napadač Stouka 20-godišnji Ramadan Sobhi generacija El-Hadarijeve ćerke, ali kako kaže „ćale“ odnos prema saigračima nije roditeljski. 

„Sve saigrače tretiram kao braću. Prihvatam ih i uvek sam tu za njih kada im je potreban savet. To je deo mog posla kapitena i prijatelja. Ne želim da se oseća razlika u godinama, jer verujem da je ovako normalno“, kaže najstariji „Faraon“. 

Egipatska sportska ikona ima i prepoznatiljiv golmanski stil, pa se tako često mogu videti njegova „boksovanja“ lopte umesto hvatanja, ali i famozna odugovlačenja prilikom svakog fizičkog kontakta sa protivnicima. El-Hadari na zemlji ostaje mnogo duže nego što je uobičajeno, ali i to mu je oprošteno. Status legende mu garantuje sve, pa čak i da za njega jedan Iker Kasiljas kaže da je „uzor“ i da zaslužuje aplauz. 

 Karijeru je počeo u egipatskoj Damijeti, nastavio je tokom 12 godina u Al Ahliju (1996-2008), proveo je jednu sezonu u švajcarskom Sionu, a zatim u Ismaili, Zamaleku, Al-Meriku, Al-Itihadu i Vadi Degli, čiji je i sada član. Čak osam puta je bio prvak Egipta, četiri puta je poneo trofej egipatskog Kupa, afričku Ligu šampiona je osvajao takođe četiri puta, a stigao je da osvoji i jedan švajcarski Kup sa Sionom. 

 Egipćane sada očekuje borba za trofej na Kupu afričkih nacija, a za vreme pisanja ovog teksta, protivnik se još uvek ne zna. Ali El-Hadari je svoju misiju ispunio, sada sve ono što je ostvario pokušava da prenese i na mlade saigrače.

„Pričam im priče o našim ranijim uspesima. O tome kako smo i na koji način pobeđivali. Oni to vole, daje im motivaciju. Ali su i bez toga toliko usredsređeni, da im motivacija i nije potrebna. Svi smo verni našoj zemlji, želimo da joj služimo. To nam je u prirodi. Svi smo se zavetovali na to. Zato sam im možda samo kao stariji brat“, kaže egipatsko fudbalsko božanstvo Esam El-Hadari.