Platini: Ja sam Blaterov poslednji skalp

Fudbal ostalo 31. mar 20177:52 > 8:11
Podeli:
Shaun Botterill/Getty Images

Bivši predsednik UEFA Mišel Platini govorio je za francuske medije o svom odnosu sa, takođe bivšim, predsednikom FIFA Sepom Blaterom, tokom umešanosti u korupcionaški skandal.

Etička komisija FIFA je suspendovala Platinija i Blatera zbog sumnjive transakcije od dva miliona švajcarskih franaka sa računa FIFA na račun slavnog Francuza. Platiniju je 2011. godine taj novac isplaćen za konsultantske usluge učinjene deceniju ranije, što je izazvalo sumnju da se radi o korupciji povezanoj sa reizborom Sepa Blatera na mesto predsednika „Svetske kuće fudbala“.

Platini je na kraju, posle žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, suspendovan na četiri godine iz „fudbalskih aktivnosti“, te smatra da je za takav rasplet kriv i Blater, za koga kaže da je najsebičnija osoba koju je upoznao. 

„Blater je želeo da ostari, završi posao u FIFA i onda da u FIFA bude i sahranjen. To je bila njegova želja. Uvek je govorio da sam ja njegov ‘poslednji skalp’. Ja sam mu bio opsesija, do kraja. On će vam uvek reći ono što želite da čujete, ali je u stvari Blater prava politička životinja“, rekao je Platini za 81-godišnjeg Švajcarca.

Dennis Grombkowski/Getty Images

Posle korupcionaške afere i Platini i Blater su izgubili „fotelje“, ali je predsedniku FIFA „odrezana“ veća kazna, jer u fudbal ne sme da se meša šest godina. 

Blater je negirao umešanost u neetičko i kriminalno ponašanje, a isto je učinio i Platini, koji kaže da slučaj i dalje nije gotov.

„I dalje ne znam šta sam učinio pogrešno“, zaključio je Platini, nekada sjajni ofanzivac Nansija, Sent Etjena, Juventusa i Francuske.