Infantino sklonio glavne "policajce" u FIFA

Fudbal ostalo 11. maj. 20170:58 > 1:19
Podeli:
Philipp Schmidli/Getty Images

Glavni Istražitelj Etičke komisije FIFA Kornel Borbeli i sudija ovog tela Hans-Joakim Ekert neće ostati na svojim funkcijama pošto je Savet "svetske kuće fudbala" odlučio da im ne produži mandat. Borbeli i Ekert su bili vodeći ljudi u FIFA zaduženi za reforme i borbu protiv mnogobrojnih afera.

Umesto dvojice istaknutih boraca protiv korupcije, biće imenovani novi, a prema pisanju britanskih medija „smena“ je usledila na zahtev predsednika FIFA Đanija Infantina. Takođe, veći broj administrativnog osoblja Etičke komisije će napustiti svoje položaje.   

Etička komisija FIFA je poslednje dve godine imala značajnu ulogu u rasvetljavalju brojnih korupcionaških skandala u krovnoj fudbalskoj organizaciji. Podaci koje je ona prikupila su korišćeni u istrazi protiv više desetina visokih funkcionera FIFA, od kojih su mnogi suspendovani iz fudbalskih aktivnosti. Najzvučnija imena su svakako bivši predsednik FIFA Sep Blater i generalni sekretar Žerom Valke, dok je Đani Infantino u avgustu 2016. godine oslobođen svih optužbi. 

Iako je Infantino prilikom izbora obećao da se neće dirati nezavisan karakter Etičke komisije i ostalih komisija, izbor njenih članova je sa Kongresa FIFA, gde glasaju federacije članice, prebačen na Savet, koji predstavlja „vladu“ FIFA. 

Kornel Borbeli je celokupnu proceduru sa istekom mandata okarakterisao kao „korak u nazad u borbi protiv korupcije“, a da je odluku o smeni čuo preko medija. 

„Mi smo istraživali nekoliko stotina slučajeva, a još nekoliko stotina je bilo na čekanju. Radili smo veoma dobro na velikom broju slučajeva. Ovo je politička odluka, nije bilo potrebe za promenama“, istakao je Borbeli, koga će zameniti Marija Klaudija Rohas iz Kolumbije, dok će na mesto Hansa-Joakima Ekerta doći Grk Vasilios Skuris.