Nasional do emotivnog trofeja preko bratskog Šapeka

Fudbal ostalo 11. maj. 20175:01 > 5:35
Podeli:
Pedro Vilela/Getty Images

Fudbaleri kolumbijskog Atletiko Nasionala osvojili su trofej Rekopa Sudamerikana pošto su u revanš meču na svom terenu savladali brazilski Šapekoense rezultatom 4:1. Dva tima su se sastala u Medeljinu, nedaleko od mesta novembarske tragedije, kada je u avionskom udesu nastradao tim Šapekoensea.

Emotivno je bilo u Medeljinu na Superkup susretu dve ekipe, u revanš meču pobednika Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikana. U prvoj utakmici je Šapekoense slavio sa 2:1, ali je Atletiko Nasional bio ubedljiv u drugom meču (4:1), pa je sa ukupnih 5:3 došao do trofeja.

Strelci za kolumbijski tim su bili Moreno u 2. i 67. i Ibarguen u 31. i 80. minutu, dok je jedini gol za Brazilce delo De Mela u 83. minutu.

Važnije od rezultata je bio zajednički istorijat ove dve ekipe, koji bi mogao da se svrsta u kategoriju život piše drame. Nasional je prošle sezone osvojio Kopa Libertadores, a onda je stigao i do finala Kopa Sudamerikana. Tamo je trebalo da odigra prvi meč protiv Šapekoensea, ali je gotovo čitav brazilski tim 28. novembra, na putu za Kolumbiju, nastradao u avionskoj nesreći. 

Ukupno je poginulo 71 lice od 77 putnika, a među preživelima su se našla samo trojica fudbalera Alan Rušel, Džekson Folman i Neto, dok je 19 igrača nastradalo. 

Usledila je ponovna izgradnja tima, dovedeni su novi igrači, a Šapekoenseu je, na inicijativu Atletiko Nasionala, dodeljan trofej Kopa Sudamerikana. 

Ekipu je preuzeo trener Vagner Mansini, a Šapeko je uspeo da se „izdigne iz pepela“, pa je u nedelju osvojio i šampionat brazilske države Santa Katarina. 

Sistem takmičenja je hteo da se Atletiko Nasional i Šapekoense susretnu u Rekopa Sudamerikana samo pet meseci posle nesreće. Kolumbijcima je u Brazilu priređen veličanstven doček, a kolone navijača brazilskog tima su pratile autobus Nasionala od aerodroma do hotela. 

Po dolasku na revanš u Medeljin, trojica preživelih fudbalera su posetili mesto nesreće, gde se sada nalazi drveni krst, oko koga je postavljen i improvizovani oltar. 

„To je bilo božje čudo“, izjavio je Džekson Folman po dolasku na brdo pored Medeljina, koji je uprkos malim šansama koje su mu lekari davali preživeo.  

Šapekoense na kraju nije stigao do trofeja u Rekopa Sudamerikana, ali su reči na Tviter profilu brazilskog kluba govorile mnogo više od važnosti takmičenja. 

„Bez obzira na rezultat moramo da vam se zahvalimo. Hvala Atletiko Nasional, hvala Medeljin, hvala Kolumbijo“