Preminuo Čak Blejzer, čovek koji je "prodrmao" FIFA

Fudbal ostalo 13. jul. 201716:05 > 16:20
Podeli:
Christof Koepsel, Getty Images Sport

Bivši funkcioner Fudbalskog saveza SAD Čak Blejzer, čije je svedočenje o korupciji u FIFA pokrenulo svetski skandal i hapšenja, umro je u 72. godini, saopštili su njegovi advokati.

Blejzer je umro posle duže bolesti od raka debelog creva.   

On u novembru 2013. godine priznao krivicu za mito, pranje novca i utaju poreza, ali je pristao da pomogne u istrazi da se otkrije korupcija u FIFA. Informacije koje je pružio pomogle su da se podignu optužnice protiv čelnika FIFA i doprinele su padu tadašnjeg presednika Švajcarca Sepa Blatera.

Blejzer je bio generalni sekretar Konfederacije Severne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF), kao i član Izvršnog komiteta FIFA. 

Blejzer je za korupciju optužio svog šefa, predsednika CONCACAF Džeka Vornera i člana Izvršnog komiteta FIFA Mohameda bin Hamama, koji su ponudili mito od 40.000 dolara glasačima na izborima za predsednika svetske kuće fudbala 2011. godine.

Prethodno je u periodu od 1996. do 2011. godine preko provizija i drugih isplata stekao 20,6 miliona dolara, koje je trošio na luksuzan način života. On je priveden 2011. godine, posle čega je postao doušnik.

Blejzer je 2015. godine doživotno suspendovan iz fudbala od strane FIFA.