Rajevac: Mnogo stranih trenera je loše rešenje za Kinu

Fudbal ostalo 26. jul. 201717:28 > 18:05
Podeli:
Clive Mason, Getty Images Sport

Srpski stručnjak Milovan Rajevac, trenutno selektor reprezentacije Tajlanda, govorio je o stanju u kineskom fudbalu, u kome je proveo tri godine, a koji se u međuvremenu dosta promenio. Sada se ulaže mnogo više novca, tu su poznati fudbaleri i treneri, a napretka kineske reprezentacije nema.

Rajevac je u izjavi za „Rojters“ naglasio da je u kineskom prvenstvu previše različitih fudbalskih filozofija, pa zbog toga i reprezentacija najmnogoljudnije zemlje na svetu ne igra skladno.

Srpski trener je u Peking Guanu od 2000. do 2003. godine bio pomoćni trener, da bi kasnije najveći uspeh ostvario sa selekcijom Gane, koju je odveo na Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici.

„Nekada je u Kini bilo mnogo srpskih trenera, a Bora Milutinović je bio selektor. Karakteristike su bile slične, a takođe i ličnosti. Najbolje klubove, kao što su Dalijan i Šendong, su sa klupa vodili srspki treneri. Mentalitet je bio sličan, stil igre takođe, a Milutinović je radio sjajno. To je bio najveći uspeh kineskog fudbala“, podsetio je Rajevac na 2002. godinu kada su se Kinezi jedini put kvalifikovali na Svetsko prvenstvo.

Mnogo se toga promenilo od tada, srpskih trenera gotovo više da nema, a umesto njih bogate ekipe vode legendarni stručnjaci kao što su Luis Felipe Skolari, Fabio Kapelo, a tu su i poznata imena Andre Viljaš-Boaš, Gustavo Pojet, Manuel Pelegrini, Feliks Magat i Fabio Kanavaro. Dragan Stojković Piksi je u Guangžu R&F, dok je selektor Marčelo Lipi. 

Junko Kimura/Getty Images

Ipak, Kina je poslednja u svojoj kvalifikacionoj grupi za SP 2018. godine i nema šansi da se direktno plasira, iako ima teoretskih šansi da se nađe u Rusiji. 

Rajevac misli da je previše različitih koncepata, koje strani treneri donose u Kinu, negativno uticalo na fudbalere i reprezentaciju.

„Adaptacija teško ide, jer su fudbaleri iz Kine i drugih zemalja različiti. Morate brzo da se adaptirate na sve njih da biste se snašli. Takođe, mnogo potrošenog novca ne znači da ste kupili najbolji kvalitet. Postoji mnogo razloga, ali kada vidite kinesku ligu i broj fudbalera, reprezentacija bi trebalo da bude konkurentnija. Njihovi rezultati bi trebalo da budu bolji“, istakao je Rajevac.  

U Kini trenutno od 16 ekipa samo dve predvode domaći stručnjaci. Strani treneri dolaze iz devet različitih zemalja, a najviše ih ima iz Južne Koreje – trojica.

Milovan Rajevac je reprezentaciju Tajlanda preuzeo u maju, a primetio je i da u toj zemlji ima sličnih problema kao u Kini. 

„Rezultat visokog kvaliteta ne možete napraviti u kratkom vremenskom periodu. Uvek je velika razlika između domaćih i stranih igrača. Ključni igrači, a naročito napadači, su po običaju iz inostranstva i u Tajlandu je teško pronaći igrače za te pozicije. Najvažniji fudbaleri su iz inostranstva, a razvoj domaćih igrača teško ide“, zaključio je Rajevac. 

Getty Image