Jakopič za SK o trenerima, SP i selektoru Slovenije

Fudbal ostalo 23. okt. 201716:27 > 16:35
Podeli:
Maja Todić

U Beogradu će u naredna tri dana biti održan 38. Simpozijum Udruženja evropskih fudbalskih trenera. Delegacija Slovenije je bila u poseti Sport Klubu a povela se priča o uslovima u kojima rade treneri, ali i novom selektoru Slovenije.

Ovogodišnji Simpozijum održava se u Beogradu, a glavni predavači na seminaru biće Slavoljub Muslin, Ljubiša Tumbaković, profesor doktor Aleksandar Janković i Fernando Santoš selektor Portugala.

Teme će, kao i svake godine biti različite i za sve goste trenere zanimljive a uključuju i razvoj najvećih srpskih klubova Crvene zvezde i Partizana.

Gosti Sport Kluba bili su predstavnici trenerske organizacije Slovenije, predstavnik Saveta zaslužnih trenera Vojislav Simeunović i podpredsednici Trenerske organizacije Matjaž Jakopič i Borut Jarc.

Matjaž Jakupovič ocenio je za Sport Klub da je stanje u trenerskoj struci u Srbiji možda ugroženo „ugovorima pored ugovora“.

„Kod nas ima manje trenera nego u Srbiji. Svaki trener u klubu, bilo da radi sa najmlađom selekcijom ili sa A timom ima ugovor koji mora da se poštuje sa obe strane. I to važi za sve tri lige jer su svi klubovi u licencnom sistemu. Ja mislim da je i kod vas isti sistem, ali moguće je da se treneri dogovaraju i nešto posebno pa onda jedan ugovor potire drugi što ne bi trebalo da se dešava. Trebalo bi stvari raditi kako treba. Drugi problem je što je Srbija veća zemlja, sa većim brojem klubova. Fudbal je svima u Srbiji sport broj jedan tako da je stalno pod lupom svih navijača koji sve znaju i svako od njih misli da može da bude trener. Želje su uvek velike, a uslovi mislim da su iz godine u godinu lošiji. Ja sam srećan jer je Srbija obezbedila mesto na Svetskom prvenstvu. To je za srpski fudbal veliki spas i velika promocija za fudbal u Srbiji. Mislim da će se iz toga izvući nešto pozitivno za napredak. Ko voli i razume fudbal mora da ga gleda u Srbiji. Ja znam da državno prvenstvo možda nije na nekom kvalitetnom nivou jer su u Superligu došli i manji timovi, ali to će se nadgraditi i u narednim godinama to bi moglo da bude dobro za fudbal. Dobro se u Srbiji radi sa mladima. Imate igrače po celom svetu i to je ono što treba da se održava“, rekao je Matjaž  Jakopič za Sport Klub.

Zaniljiv seminar je pred svim učesnicima Simpozijuma Udruženja evropskih trenera.

„Ova druženja su namenjena uopšte nekom susretu svih trenera u Evropi. Svake godine se održava u drugoj državi sa cijem da se unapređuje struka. Mislim da je to veoma pozitivno i da se predstavi zemlja u kojoj se susreti događaju. Mislim da će i ovaj susret predstaviti srpski fudbal u najlepšem svetlu. Srećan sam što smo došli u Beograd, izvanredno smo primljeni i ugošćeni. Verujem da će i seminar biti veoma uspešan“, dodao je Jakupič.

Fudbalska reprezentacija Slovenije nije uspela da se palsira na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Negde je zaškipalo.

„Bilo kako da se to postavi, ne možemo da smo svake dve ili svake četiri godine na nekom velikom takmičenju. Nas je ukupno oko dva miliona. To je jedan grad u Nemačkoj, neki grad u Francuskoj. Ako si realan ne možeš da očekuješ da svaki put učestvuješ na svakom velikom takmičenju između svih tih velikih zemalja. Treba sa te strane gledati te rezultate koji zavise u velikom obimu i od igrača koji igraju van Slovenije. U ovom ciklusu nisu igrali svi ti igrači što je bio problem sa kojim je Katanec morao da se suoči. Tri ili četiri dana priprema su malo i ne možeš da uradiš sve što bi želeo. Ako budemo dobro radili sa mladima, ako budemo dobro radili sa klubovima to će dati rezultate. Imamo sada Maribor u Ligi šampiona, možda rezultat na poslednjem meču nije bio dobar, ali i to je rezultat iz koga treba nešto naučiti. Mislim da ćemo se polako ponovo ujediniti i videti gde idemo“, objasnio je podpredsednik Trenerske organizacije.

Pričalo se da će Kataneca zameniti Robert Prosinečki, ali je brzo stigao demanti. Ko je sada najbliži klupi Slovenije ili barem u užem izboru?

„Ja nisam previše ‘blizu’ ljudima koji o tome odlučuju. Ali, znam da je Prosinečki bio ‘predalek’ za naš Savez za neki posao koji treba da se odradi na tom području. Mislim da je sada najbliži poslu selektora trener Rijeke Matjaž Kek. Mislim da je on pravi, on ima rezultate, on poznaje scenu poznaje sve i ako bi se dogovorili sa njim, iako će to biti veoma teško, bilo bi to sjajno rešenje. U Rijeci se dešavalo da su najbolje igrače stalno i iznova prodavali. On je i prošle godine morao iznova da pravi tim. Mislim d aje jako dobro izabrao koje igrače da dovede a koje da otpusti, napravio je dobru selekciju. Mislim da je na pravom putu. I pored toga što se rad sa klubom i sa reprezentacijom jako razlikuju Kek je pokazao da zaista ume da radi svoj posao“, kaže Jakopič.