Junajted bez trenera prvi put posle 12 godina

Fudbal ostalo 25. okt. 201710:48 > 12:11
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Engleski poluamaterski fudbalski klub iz Mančestera Junajted potražiće novog menadžera, prvi put od osnivanja. Karl Marginson je napustio klupu usled loših rezultata u Nacionalnoj ligi Sever.

46-godišnji Marginson je kao menadžer Junajteda osvojio ukupno sedam trofeja u poluamaterskim ligama. Uprkos tome, 21. mesto na tabeli sa 11 bodova u 14 mečeva u tekućoj sezoni koštalo ga je otkaza.

Klub Junajted iz Mančestera osnovala je grupa navijača Mančester Junajteda „Red Rebels“. „Pobunjenici“ među navijačima velikog Mančester Junajteda su u znak protesta protiv tada novog vlasnika Malkolma Glejzera 2005. godine odlučili da osnuju sopstveni klub. 

Amerikanac Glejzer je pozajmicama uspeo da dođe do većinskog procenta vlasništva, ali su na štetu kluba usledila i velika dugovanja. 

Grupa entuzijasta je, posle niza sastanaka po pabovima i restoranima, oformila klub u kom su vlasnici navijači, i na taj način iskazala vid borbe protiv globalizacije i komercijalizacije fudbala. Izgradili su stadion vredan 6,3 milliona funti, gde gledaoci plaćaju za kartu u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. 

U sezoni 2010/11. Junajteda iz Mančestera je stigao do druge runde FA kupa, dok mu je na prijateljskom meču gostovao i evropski velikan Benfika.

F.R.