Indijski fudbal na ivici suspenzije i "mračnog doba"

Fudbal ostalo 5. nov. 201714:02 > 14:05
Podeli:
Clive Rose, Getty Images Sport

Prvi put u dve decenije su među prvih 100 na FIFA rang listi, imaju seriju od osam pobeda reprezentacije, kvalifikovali su se za Azijski kup 2019. i bili su domaćini Svetskog prvenstva za igrače do 17 godina ove godine. I pored svega toga Indija je na korak od suspenzije FIFA.

Matthias Hangst/Getty Images

Poslednjih desetak dana bili su izuzetno loši za Fudbalski savez Indije i fudbal u toj zemlji. Predsednik Saveza Praful Patel je odlukom suda smenjen sa te pozicije, a tek treba da budu održani izbori za njegovog naslednika.

Iako to izgleda kao pozitivan korak, mogao bi zapravo da bude korak ka suspenziji od strane FIFA. Takva sudbina je u poslednje vreme zadesila Gvatemalu, Kuvajt i Pakistan.

Gvatemala je suspendovana jer u izboru za predsednika saveza nisu pratili protokol FIFA dok je Kuvajt suspendovan suspendovan zbog mešanja državne vlasti u rad Saveza.

Mnogo je sličnosti sa ovim situacijama u onome sa čime se suočava FS Indije jer rad Saveza trenutno nadgleda osoba koju je tu postavio sud i to bi moglo da bude ocenjeno kao mešanje treće strane.

Ukoliko dođe do suspenzije, fudbal u Indiji bi se uprkos napretku u poslednje vreme ekspresno vratio u „mračno doba“ i svi timovi, uključujući i reprezentativne selekcije, bili bi povučeni iz internacionalnih takmičenja u kojima trenutno nastupaju.

Ipak, iz FS Indije najavljuju da će izbori za novog predsednika Saveza biti održani u narednih nekoliko meseci i nadaju se da će, prateći pravila FIFA, na taj način izbeći suspenziju.