Houp Solo optužila Blatera za zlostavljanje

Fudbal ostalo 11. nov 20170:56 > 0:56
Podeli:
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Golmanka Sjedinjenih Država Houp Solo optužila je nekadašnjeg prvog čoveka svetskog fudbala Sepa Blatera za seksualno zlostavljanje u intervjuu za jedne portugalske novine.

Osvajačica Mundijala objavila je da se incident desio posle dodele Zlatne lopte 2013. godine, pre nego što je izašla na binu da dodeli nagradu.

Sep Blater me je uhvatio za zadnjicu“, rekla je Solo, koja je odigrala 202 utakmice za nacionalni tim, u intervjuu za „Ekspreso“.

81-godišnji Blater negirao je da se incident desio, a njegov portparol je u izjavi za BBC rekao da su te optužbe besmislene.

Kada je upitana zašto nije ranije javno govorila o tom incidentu, Solo je dodala:

Bila sam nervozna zbog dodele. Trebalo je da dodelim Zlatnu loptu. Posle toga ga nisam videla i to je bilo delimično loše. Nisam mogla da mu direktno kažem: ‚Nemoj da si me ikada više dotakao‘. Tako sam oduvek rešavala stvari – direktno“.

Poslednjih nedelja veliki broj javnih ličnosti optužen je za seksualno zlostavljanje, a sve je počelo od holivudskog reditelja Harvija Vajnstina.

Solo, koja je osvojila dva olimpijska zlata, istakla je da je pitanje seksualnog zlostavljanja prisutno u ženskom fudbalu.

Bila sam svedok toga tokom cele moje karijere. Nije tako samo u Holivudu. Godinama, u prošlosti, fudbalerke bi se zabavljale, a potom bi se udale sa svojim trenerima sa koledža, što zapravo ne bi trebalo da se desi, posebno kada su u pitanju mlade igračice. I nije samo takav slučaj sa trenerima, već i doktorima, portparolima. Videla sam to u svlačionici, ali ne znam zašto više igračica ne priča o tome“, naglasila je Solo.

Blater je bio na čelu Svetske fudbalske federacije 17 godina, pre nego što je napustio tu funkciju posle skandala u vezi sa korupcijom i davanjem mita. Vladajuće telo svetskog fudbala suspendovalo je Švajcarca na osam godina iz fudbala, da bi ta kazna potom bila smanjena na šest godina.