Šapeko živi – godinu dana od tragedije brazilskog kluba

Fudbal ostalo 28. nov. 201710:26 > 11:11
Podeli:
Alexandre Loureiro, Getty Images Sport

Tačno pre godinu dana, 28. novembra 2016, u avionskoj nesreći u blizini Medeljina u Kolumbiji, nastradao je gotovo ceo tim brazilskog Šapekoensea.

Fudbaleri Šapekoensea su putovali na prvi meč finala Kopa Sudamerikana protiv Atletiko Nasionala, kada je njihov avion pao nedaleko od mesta sletanja. Preživelo je šestoro od 77 putnika, od toga trojica fudbalera kluba koji je u poslednjoj deceniji iz četvrtog ranga brazilskog fudbala stigao do Serije A. 

Tragediju su preživeli fudbaleri Neto, Alan Rušel i Džekson Folman, a uz njih novinar Rafael Hencel, stjuardesa Himena Suarez i avio-tehničar Ervin Tumuri. 

Posle teškog oporavka vezista Rušel je uspeo da se vrati fudbalu, dok je na tom putu i Neto, čiji se povratak na teren očekuje naredne godine. Golman Folman je u nesreći izgubio deo noge, zbog čega više neće moći da igra fudbal. 

Ceo fudbalski svet je bio u žalosti, a u pomoć su pritekli mnogi sportski radnici i ljudi dobre volje, kao i rival iz finala Kopa Sudamerikana Atletiko Nasional koji se odrekao titule kontinentalnog takmičenja u korist Šapeka. 

Šapekoense je nagrađen titulom Kopa Sudamerikana, što mu je obezbedilo učešće i u unosnijem Kopa Libertadores, kao i priliku da se klub ponovo obnovi. 

Pedro Vilela/Getty Images

U poslednjih godinu dana u Šapekoenseu je učinjeno mnogo toga, a zanimljivo je da su odbili da imaju zaštićen status u brazilskoj Seriji A, kako ne bi ispali. Oni su to odbili i sada kolo pre kraja brazilske prve lige zauzimaju deveto mesto na tabeli od 20 klubova. 

Na mesto trenera je doveden iskusni Vagner Mansini, dok su brazilski prvoligaši ponudili igrače koje su bili spremni da pošalju na pozajmicu. 

Šapekoense je polako izgradio tim prvo igrajući u državnom šampionatu Santa Katarine, koji su i osvojili. U maju je počeo i federalni šampionat, a Šapeko je u jednom momentu bio i na čelu tabele. Sasvim solidno je igrao i u Kopa Libertadores, gde je u grupi sa Lanusom, urugvajskim Nasionalom i Zulijom bio treći. Takmičenje je nastavio u Kopa Sudamerikana, gde je eliminisan od Flamenga, posle nekoliko sumnjivih sudijskih odluka sudije iz Perua. 

Na teren se vratio i Alan Rušel, a Šapeko je u avgustu bio i gost Barselone u prijateljskom susretu, koji je tim sa „Kamp Noa“ dobio rezultatom 5:0. 

Posle dobrih rezultata na proleće i leto, Šapekoense je zapao u rezultatsku krizu, pa su usledile i dve trenerske promene. Mansinija je prvo nasledio Vinisijus Eutropio, a zatim i 49-godišnji Žilson Kleina, koji je i dalje na klupi. 

Kleina je stabilizovao ekipu, obezbeđen je opstanak u Seriji A, a prošlog vikenda je postavljen i novi klupski rekord – devet utakmica bez poraza u elitnom rangu takmičenja. 

Cristiano Andujar, Getty Images Sport

Dok je Šapekoense kao „feniks ustao iz pepela“, ostalo je pitanje zašto je avion pao, jer uzrok nesreće i dalje nije definitivno do kraja utvrđen. Lamia let broj 2933 je leteo sa minimalnom količinom goriva i trebalo je da ga dopuni između starta u Santa Kruza u Boliviji i Medeljina u Kolumbiji. To nije učinjeno, čak iako je ista avio kompanija nešto ranije imala sličan problem na letu na kome se nalazila reprezentacija Argentine. 

Kompanija Lamia, koja je u svom jatu imala samo dve letelice, posle nesreće je isključena iz avio saobraćaja, a vlasnik je uhapšen. Zanimljiv je i slučaj radnice bolivijske kontrole leta Selije Kastedo, koja je pilota upozorila na moguće posledice, ali nije mogla da ga spreči da poleti. Ona je zatim dobila pretnje smrću zbog čega je napustila Boliviju i zatražila azil u Brazilu, gde živi u poslednjih godinu dana. 

Istragu o nesreći su sprovele kolumbijske vlasti i na kraju je donet zaključak da nije bio u pitanju tehički kvar, već je krivica svaljena na pilota, aviokompaniju i bolivijske vlasti.