Matija Gligorović – kroz Budućnost do američkog sna

Fudbal ostalo 18. dec 201717:48 > 17:54
Podeli:
Privatna arhiva

Rođen je 1998. godine u Podgorici. Kao mali zaljubio se u fudbal, a mali raritet predstavlja podatak da je želeo da bude golman. Zašto raritet? Pa deca uglavnom maštaju o tome da budu napadači, golgeteri, strelci.... Ali Matija Gligorović nije pogrešio, naprotiv.

Poćeo sam da branim od svoje šeste godine. Krenuo sam od škole fudbala, kasnije sam branio u Fudbalskom klubu Zeta gde sam proveo tri godine. Branio sam za starije generacije od sebe i sticao veliko iskustvo u duelu sa starijim momcima. Bio sam i kapiten te mlade generacije i jako sam ponosan na to – rekao je Matija Gligorović koji je trenutno na odmoru u Crnoj Gori,a inače trenutno brani i studira u SAD i nastavio – Godine 2012. sam prešao u Budućnost. Željan afirmacije proveo sam u timu iz Podgorice pune četiri godine. Osvojio sam sa svojom generacijom sve što se moglo osvojiti. U tom periodu imao sam 23 nastupa za reprezentaciju  Crne Gore, generacije U16, U17 i U18. Imao sam ubedljivo najbolji skor kada su golmani u ptanju. Pričam naravno o broju minuta bez primljenog gola. Nadao sam se pravoj prilici u prvom timu Budućnosti, ali ona nije stigla. Ja sam krenuo drugim putem.

Matija nije promenio klub nego državu. Iz Crne Gore i Budućnosti preselio se u SAD, gde je započeo studiranje biznis menanžmenta, a fudbalsku karijeru nastavio u koledžu
Georgia Gwinnet College(GGC).

Dali su mi punu stipendiju i već 19. avgusta ove godine sam bio tamo. Poziv sam dobio direktno od trenera Steve Decou. Veoma brzo je počeo da se ostvaruje moj san. Odmah sam postao prvi golman u konkurenciji sa još dva veoma kvalitetna momka. Najmlađi sam igrač u ekipi i inače sam među najmlađima u čitavoj ligi. GGC se takmiči u  National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA), u konferenciji AII (Association of Independent Institutions). Ove godine smo imali skor 13-4-2 i bili rangirani na 8. mestu u regularnom delu sezone, a prvi u našoj konferenciji. Na taj način smo se izborili za učešće na završnom nacionalnom turniru i dosli smo do četvrtfinala. Ovo je bila najuspešnija sezona koledža od kako je osnovan. Tokom sezone proglašen sam dva puta za igrača nedelje, a 10. novembra sam proglašen za najboljeg golmana moje konferencije. Na kraju našao sam se u idealnom timu Istočne konferencije – rekao je Matija Gligorović.

Kao momak koji je prošao sve mlađe selekcije Crne Gore pomno je pratio kvalifikacije za Mundijal.

Fudbaleri Crne Gore su ostvarili mnogo više nego što je to bilo ko očekivao. Selektor Tumbaković uspeo je da napravi tim i da do poslednjeg kola bude u igri za plasman na Svetsko prvenstvo. Nemam nikakvu dilemu da će ova generacija postati prva u istoriji Crne Gore koja je izborila plasman na veliko takmičenje. Siguran sam da će igrati na narednom Evropskom šampionatu – naglasio je Matija Gligorović koji se uskoro vraća u SAD, gde će nastaviti da gradi golmansku i biznis karijeru.