Istorijski dan za žene i fudbal u Saudijskoj Arabiji

Fudbal ostalo 12. jan 201818:28 > 20:04
Podeli:
YouTube screenshot

Meč 17. kola Premijer lige Saudijske Arabije između Al Ahlija i Al Batina ostaće zapamćen u istoriji kao prvi fudbalski susret koji su sa tribina u ovoj arapskoj zemlji pratile žene.

Kao deo reformi koje u kraljevini sprovodi krunisani princ Mohamed bin Salman u okviru prelaska na umereniji islam, žene su prvi put u istoriji stekle pravo da uživo, sa tribina prate fudbalske utakmice.     Prvi put su se u petak dame sa svojim porodicama pojavile na stadionu u tradicionalnalnoj odeći, ali sa navijačkim rekvizitima. Svaka je na ulazu dobila zastavicu i šal, ali su ipak morale da uđu na poseban ulaz namenjen ženama i porodicama. Neke navijačice su se čak i našminkale.

Prema saopštenju Generalne uprave sporta kraljevine u narednim danima nekoliko stadona otvoriće tribine damama i porodicama, a do početka naredne sezone trebalo bi na svim sportskim objektima da se otvore posebni kafići i prostori za molitve za navijačice.

U Saudijskoj Arabiji gde ultrakonzervativni islam ima veliku ulogu u svakodnevnom životu, žene su bile posebno pogođene i ograničene pravilima vere. Lišene su mnogih prava i sloboda koje su normalne u većem delu ostata sveta, uključujući i bavljenje sportom i posete fudbalskim utakmicama.

Situacija je počela postepeno da se menja kada je prestolonaslednik Bin Salman najavio program o implementaciji koji obezbeđuje razvoj sportskih i zabavnih sfera, a takođe garantuje jednaka prava i slobode za sve stanovnike kraljevstva.

Tako će 2018. godina u velikoj meri biti istorijska, očekuje se da u martu prvi put posle skoro 40 godina budu otvoreni javni bioskopi, a od leta žene će moći da dobiju vozačku dozvolu i da voze automobile.