Bakambuove muke – dva meseca za "put" u Peking

Podeli:
Fotopress/Getty Images

Transfer Sedrika Bakambua iz Viljareala u Peking Guan završen je tek u četvrtak, pošto je Superliga Kine tu informaciju zvanično potvrdila. Iako se o njegovom odlasku u Kinu znalo još od početka januara, transfer nije kompletiran jer se postavljalo pitanje da li će klub uplatiti porez državi.

Ogromna finansijska ulaganja u kineski fudbal poslednjih godina dovela su i do nekih nestvarnih cifara kada su transferi u pitanju. Međutim, kineska država je rešila da stane na put neodrživoj situaciji, pa je tako uvela plaćanje poreza na transfere stranih fudbalera u visini od 100 posto. 

Peking Guan je obeštećenje od 40 miliona dolara uplatio Viljarealu još tokom januara, ali se postavilo pitanje da li može da isplati obaveze kineskoj državi. 

Sporno pitanje je rešeno tek ove nedelje, pa je napadač iz DR Konga postao i zvanični član ekipe koju trenira Nemac Rodžer Šmit. Bakambu je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Pekingom, dok će na godišnjem nivou njegova plata biti oko 18 miliona dolara. 

Regulativa koju su kineske vlasti prihvatile prošle godine se odnosi na transfere fudbalera iz inostranstva, ali samo ako prelazi sumu od 45 miliona juana, odnosno oko sedam miliona dolara. 

Neki klubovi su pokušali da pronađu rupe u zakonu ubacujući u ugovore klauzule o pozajmici, ali je kineska vlada stala na put i svim takvim pokušajima zapretivši bodovnim kaznama u ligi. 

Kina je takođe propisala i da svaki tim mora da ima u svom sastavu ima jednak broj fudbalera iz inostranstva i kineskih igrača mlađih od 23 godine. 

Novi kineski šampionat počinje u petak, a direktne prenose najboljih mečeva možete pratiti na kanalima Sport Kluba. Prvi u nizu je utakmica između gradskih rivala Guangdžou Evergrandea i Guangdžou R&F, koji vodi srpski stručnjak Dragan Stojković Piksi.

Ovaj meč se igra u petak od 12,35, uz direktan prenos na Sport Klubu 1.