Zvali su se Beitar, ali sada nose Trampovo ime

Fudbal ostalo 16. maj. 201813:52 > 14:07
Podeli:
Uriel Sinai/Getty Images

Izraelski prvoligaš Beitar iz Jerusalima je najavio da će promeniti svoje ime i da će dodati naziv Tramp, a sve u čast predsednika SAD.

Šestostruki prvak Izraela, koji je poslednji put na „tronu“ bio 2008. godine, najavio je promene u svom imenu. Razlog za ubacivanje imena Donalda Trampa u klupsko, došlo je posle odluke prvog čoveka SAD da prizna Jerusalim za zvaničnu prestonicu Izraela. 

Drevni grad na koji pravo polažu i Izraelci i Palestinci već decenijama nema rešen konačan status, a svojataju ga i jedni i drugi. Ipak, Tramp je za razliku od većine međunarodne zajednice „prelomio“ u korist Izraelaca, pa su SAD u Jerusalimu otvorile ambasadu, posle čega su usledile velike demonstracije, u kojima je poginulo 60 Palestinaca. 

Beitar iz Jerusalima je poznat kao klub koji ne dovodi arapske igrače u svoje redove, a navijači žuto-crnih su poznati po rasističkim ispadima na tribinama. 

Trenutno, Beitar je trećeplasirana ekipa na tabeli izraelskog prvenstva sa 67 bodova, deset manje od Hapoela Ber Ševe, koji je prvi. 

https://twitter.com/fcbeitar/status/995660234986311686