Zakazano glasanje o prodaji "Vemblija"

Fudbal ostalo 9. okt. 201819:30 > 19:31
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Fudbalska asocijacija Engleske glasaće o predloženoj prodaji stadiona „Vembli“ 24. oktobra.

Bord vladajućeg tela engleskog fudbala koja broji 127 članova sastaće se u četvrtak da bi saslušala prezentaciju čelnika Fudbalske asocijacije o tome zašto podržavaju prodaju stadiona vlasniku Fulama Šahidu Kanu.

BBC prenosi reči neimenovanog izvora koji veruje da je Komisija više naklonjena protiv prodaje zbog toga što „Vembli“ ipak predstavlja dom engleskog fudbala. U tom Bordu su predstavnici Premijer lige, Fudbalske lige i Fudbalske asocijacije i mnogi je smatraju parlamentom engleskog fudbala, ali ona nema ovlašćenja da formalno spreči prodaju.

Međutim, Bord Fudbalske asocijacije na čijem čelu je Gleg Klark želi da sasluša brojne deoničare da bi potom dao zeleno svetlo. Posle prezentacije, sve strane će se konsultovati sa svojim Bordovima ili članovima, pre nego što 24. oktobra bude doneta konačlna odluka. Ukoliko glasanje bude za prodaju „Vemblija“, Bord će imati novi sastanak, čiji datum će tek biti određen, da bi se dalo i zvanično zeleno svetlo.

Fudbalska asocijacija Engleske planira da obnovi veliki broj objekata i fudbalskih terena u narednih 20 godina novcem koji dobije od Kana. Ukoliko do dogovora dođe, vladajuće telo engleskog fudbala će zadržati prihod kojim bi suma mogla da dostigne milijardu i po funti.

Kan, u čijem posedu su i Džeksonvil Džeguarsi koji se takmiče u NFL, poslao je pismo svakom članu Borda ove nedelje u kojem je naglasio da će biti „odgovoran vlasnik i rukovodilac stadiona Vembli“.

U međuvremenu, Fudbalska asocijacija istražuje niz optužbi, uključujući jednu za „sistemsku korupciju“ u vezi sa glasanjem o prodaji „Vemblija“, koju je izneo nekadašnji asistent direktora zaduženog za fudbal Fulama Krega Klajna. On je prošle godine dobio otkaz u londonskom klubu, a u to vreme je pojedine kolege prijavio policiji zbog zlostavljanja i rasizma, a sada je istakao da on i Toni Kan, sin vlasnika Fulama, imaju pisane tragove o prevari, ugrožavanju dece i izrabljivanju o fudbalu. Klajn je takođe istakao da je dobio pretnje zbog toga.