Uhapšeni trener Briža Leko i srpski menadžer Veljković

Fudbal ostalo 10. okt 201813:28 > 13:30
Tullio M. Puglia, Getty Images Sport

Belgijski fudbal potresao je veliki skandal. Policija je uhapsila trenera Briža Ivana Leka, a uhapšen je i srpski menadžer Dejan Veljković.

Veliki skandal potresao je u sredu belgijski fudbal. Pod sumnjom da su nameštali mečeve, ali i pod optužbama za pranje novca i korupciju uhapšeni su trener Briža Ivan Leko i srpski menadžer Dejan Veljković.

Belgijski mediji prenose da su u operaciji koju je pod kodnim nazivom „Čista ruka“ sprovela policija glavni osumnjičeni agenti Mođi Bojat i Dejan Veljković, a među istaknutijim ličnostima koje su se našle na udaru istrage su i nekadašnji trener Anderlehta Herman van Holsbek i sudije Sebastijan Delferir i Bart Vertenen.

Policija je ušla i u prostorije Anderlehta i Briža gde je takođe u toku pretres.

Veljković važi za menadžera koji ima dobre veze sa belgijskim klubovima, posebno sa Mehelenom, Lokerenom i Brižom, i posredovao je u velikom broju transfera igrača koji su dolazili u ove klubove.

Iz policije se navodi da su Veljković i Leko samo privedeni na saslušanje, a da je glavni osumnjičeni Bojat. Klub Briž se odmah oglasio saopštenjem u kome se navodi da će maksimalno sarađivati sa policijom jer u njihovom klubu nema šta da se krije.

Izveštaji medija u Belgiji navode da je priveden i sam Bojata koji se tereti za pranje novca. Bojata i Veljković se terete za nameštanje mečeva, a tamošnji mediji ističu i dobre odnose u kojima su hrvatski trener i srpski menadžer.

Policija je pretresla i 44 privatne kuće, većinom u Belgiji, ali i u inostranstvu – na Malti, u Francuskoj i u Srbiji.

Što se tiče klubova, uz Anderleht i Briž pod istragom su i Kortijak, Ostende, Genk i Lokeren. Veliku akciju vodi gotovo 200 policajaca, a sudeći po svim vestima do kojih se lako dolazi jer belgijski mediji izveštavaju iz sata u sat sa novim informacijama, akcija je poprimila međunarodni karakter.

Mođi Bojat je direktor Šarlroa i najmoćniji je menažder u belgijskom fudbalu pa je tako sarađivao sa svim klubovima u toj zemlji.