Veljkoviću i Jankoviću oduzeti novac i nekretnine

Fudbal ostalo 12. okt 201819:21 > 19:24
Podeli:
Mark Dadswell, Getty Images

Trećeg dana od početka policijske akcije u raskrinkavanju nameštanja mečeva, korupcije i pranja novca u belgijskom fudbalu Dejanu Veljkoviću i Urošu Jankoviću privremeno je oduzeto više od 1.2 miliona evra.

Tokom međunarodne akcije koju je pokrenula belgijska policija uhapšeni trener Briža Ivan Leko, menadžeri Dejan Veljković, Uroš Janković i Mođi Bojat. Izvršen je pretres klupskih prostorija u Anderlehtu i Brižu, ali su predmet pretresa bili privatni stanovi i kuće u Belgiji, Francuskoj i Srbiji.

Već prvog dana je navedeno da je u Nišu i Beogradu pronađeno oko 800.000 evra i da se za taj novac sumnja da potiče od izvršenja krivičnih dela za koje se terete priovedena lica.

Povezano

„Izvršeni su pretresi stanova, lokala i sefova i pretraga po računima osumnjičenih fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića i privremeno je oduzeto ukupno 1.275.625,14 evra, od čega je 539.250 evra u gotovini i 736.375,14 evra na deviznim računima osumnjičenih“, navodi se u današnjem saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Dalje se navodi da je za sedam luksuznih stanova i jedan lokal koji se nalaze u Nišu i Beogradu a koje su u vlasništvu Veljkovića i Jankovića donete su naredbe o zabrani raspolaganja jer „postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca“.

Policije širom Evrope su od početka nedelje sprovele skoro 60 racija u vezi sa velikim finansijskim prevarama i istragom o nameštanju fudbalskih utakmica. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.