Nevil o Vembliju i "bizarnim" brojevima…

Fudbal ostalo 13. okt. 201819:44 > 19:46
Podeli:
Michael Steele Getty Images Sport

Proslavljeni engleski fudbaler Gari Nevil osudio je plan o prodaji stadiona "Vembli", a posebno, kako je rekao, bizarnu sumu novca koja će biti podeljena sa organizacijama na svim nivoima engleskog fudbala.

Bord Fudbalske asocijacije Engleske 24. oktobra će glasati o predlogu da se nacionalni stadion proda vlasniku Fulama Šahidu Kanu za 600 miliona funti. U četvrtak je održan sastanak članova tog borda, među kojima su neki podržali plan po kojem će novac biti uložen u razvoj fudbala u Engleskoj, a drugi su to uporedili sa prodajom kraljevskih dragulja.

Povezano

S druge strane, selektor Engleske Garet Sautgejt želi da se sav prihod prosledi nazad fudbalu, ali ne želi javno da otkrije da li podržava prodaju „Vemblija“ ili ne.

Pojedini engleski mediji su došli u posed dokumenata o planu vladajućeg tela engleskog fudbala po kojem će sav novac od prodaje biti uložen u obnovu objekata i terena preko njegove Fudbalske fondacije. To će dovesti do godišnjeg ulaganja od 46 miliona funti u narednih 20 godina, uz dodatnu kamatu.

Nevil, koji je odigrao 85 utakmica u dresu Engleske, plan Fudbalske asocijacije je okarakterisao smešnim još u julu, kada je govorio pred Donjim domom britanskog parlamenta. Tri meseca kasnije, u svom odgovoru na jednu poruku na društvenoj mreži Tviter o sumama koje će biti uložene u osnove fudbala u Engleskoj, nekadašnji engleski reprezentativac je ponovo kritikovao predlog.

Catherine Ivill, Getty Images Sport

Brojevi su bizarni. Najbizarnije je to kako će suma dobijena od prodaje rasti godišnje. Gde će to investirati? Objašnjavaju da će se finansirati od utakmica, ali niko ne može da vidi kako tačno?„, napisao je Nevil.

Prema sadašnjem planu, Fudbalska asocijacija će u slučaju prodaje stadiona Kanu zadržati prihode od održavanja utakmica na nacionalnom stadionu. Zbog toga u vladajućem telu engleskog fudbala veruju da su finansijske projekcije o vraćanju budućih investicija izuzetno realne. Kada se uzmu u obzir investicije Fudbalske asocijacije, Premijer lige, Vlade, lokalnih vlasti i drugih partnera, kompletna investicija dostići će sumu od preko tri milijarde funti.

Do ove prodaje ne sme da dođe. To je kratkoročno razmišljanje i siguran sam da će biti blokirana kada ljudi počnu da analiziraju detalje. Taj novac će biti potrošen u narednih deset godina, uz mali uticaj. Za 20 godina će svi razmišljati: ‘Kako je do prodaje uopšte došlo?‘“, naglasio je Nevil.