"Majka" meksičkog ženskog fudbala brutalno ubijena

Fudbal ostalo 21. okt 201813:07 > 13:10
Podeli:
Printscreen

Marbelja Ibara, žena koja je osnovala prvi profesionalni ženski fudbalski klub u Meksiku brutalno je ubijena ranije ove nedelje.

Marbelja Ibara bila je zaljubljenik u fudbal i trn u oku svima u zemlji u kojoj se svim ženama sportistima „skraćuju noge“. Uspela je, ipak, da ubedi Meksikance da devojke sasvim dobro mogu da igraju fudbal na profesionalnom nivou i da osnuje prvi profesionalni ženski fudbalski klub u ovoj zemlji.

Čak i to što je promenila lice fudbala u Meksiku nije bilo dovoljno da je zaštiti i postala je jedna u nizu žrtava talasa nasilja u svom rodnom gradu.

Ranije ove nedelje njeno telo je pronađeno u Rosaritu, priobalnom delu blizu Tihuane nakon što se mesec dana vodila kao nestala. Izveštaji iz Meksiko sitija navode da je vidljivo brutalno pretučena, da su joj i ruke i noge bile vezane i da je pronađena umotana u plastičnu vreću.

Nije potvrđeno gde je i koliko dugo bila pre ubistva kao ni način na koji je četrdesetšestogodišnja Ibara ubijena. Ipak, prethodnih godina je veliki broj žena ubijen na isti način – nakon nedelja bez traga njihova tela se samo pojave na nekom javnom mestu.

Tihuana se suočava sa velikim talasima nasilja. U 2017. godini ubijeno je 1.750 ljudi, a ove godine samo u julu mesecu njih 251.

U svom tom očaju, Marbelja Ibara dala je devojkama šansu da igraju fudbal. I sama je rekreativno igrala fudbal i košarku, ali uvek je naglašavala da je ona trener.

Počela je tako što je od zarade od frizerskog salona osnovala amaterski fudbalski klub Isamar. Ali, to joj nije bilo dovoljno. Borila se i dalje i 2014. godine uspela je da osnuje prvi profesionalni ženski fudbalski klub u svojoj zemlji – Kolas je osnovan kao sestrinski klub Kolosu iz Tihuane. Kako u Meksiku nije postojala liga, Kolas je putovao u Ameriku kako bi tamo igrao u profesionalnoj ligi, a Ibara je plaćala troškove puta za igračice.

Konačno, 2017. nakon godina borbe i odbijanja, Ibara je uspela – osnovana je profesionalna ženska liga, a ona sama morala je da napusti svoj voljeni klub kada je počela da uči za polaganje ispita za profesionalnu licencu. Bila je prisutna i dalje jer je osnovala fondaciju koja je pomagala mladim perspektivnim igračicama da se probiju u svet fudbala i da putuju na probe u klubove širom zemlje.

Potpunu pobedu odnela je ranije ove godine kada je na finalu ženske lige postavljen svetski rekord po posećenosti na ženskom fudbalskom meču – 50.000 ljudi pratilo je ovu utakmicu. Kao da su znali da treba da je isprate kako dolikuje.