Predloženo da se zabrane izmene u nadoknadi

Fudbal ostalo 26. okt 201815:34 > 15:46
Podeli:
Alex Livesey/Getty Images

Međunarodni bord fudbalskih saveza predložiće nekoliko izmena koje bi sprečile veliku potrošnju vremena u ključnim momentima utakmice. Među premenama pravila će biti i ta da se zabrani izmena igrača posle 90-og minuta.

Fudbalski tim koji ima prednost, najčešće od jednog gola, čini sve da se utakmica završi a da protivnik ne dobije nijednu šansu da ugrozi njegov gol. Razne stvari se dešavaju, neki igrači i svesno dobijaju žuti karton prilikom sporog izlaska sa terena, a fudbalski zakonodavci žele da to promene. 

Potrošnja vremena bi se značajno smanjila smatraju oni ako bi se zabranile izmene u nadoknadi, to jest posle isteka 90-og minuta meča. Drugi predlog je da igrači koji napuštaju teren, ne moraju da izlaze na mestu koje je do sada za to bilo propisani, između klupa, već da treba da izađu preko linije koja im je najbliža u tom trenutku. 

Bord fudbalskih asocijacija će o ovome raspravljati u martu. 

U Premijer ligi je primera radi lopta u terenu prosečno 55 minuta i devet sekundi, a u septembarskom duelu Barnlija i Kardifa je bilo toliko potrošnje vremena da je lopta u terenu bila oko 42 minuta. 

Inače u ovoj i prethodnoj sezoni se 5% izmena pravi u nadoknadi vremena. 

Bord razmatra i da promeni pravilo o distribuciji lopte iz golmanskog prostora. Ono sada kaže da golman mora da izbaci loptu iz svog kaznenog prostora prilikom gol auta, a Bord bi mogao da promeni pravilo i da dozvoli golmanima da dodaju svom igraču unutar kaznenog prostora.