Blater: FIFA nije bila mafija, Sarkozi doneo SP Kataru

Fudbal ostalo 28. okt 201814:30 > 14:33
Podeli:
Getty Images/Philipp Schmidli

Nekadašnji predsednik FIFA Sep Blater rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Marku da ta organizacija nije bila “trula“.

“FIFA nije bila mafija, ali jeste bilo pojedinaca koje nije moguće kontrolisati. Kada sam došao u FIFA, zatekao sam 11 ljudi, a sada ih ima 800. U fudbalu ranije nije bilo problema jer nije bilo novca. Možda bi trebalo da promenimo bazičnu organizaciju koja bi bila kontrolisana spolja“, kaže Blater, čelni čovek FIFA od 1998. do 2015. godine.

Švajcarac je istakao i da mu se ne dopadaju žrebovi za evropska takmičenja (organizator UEFA), ali nije želeo da se upušta u temu “toplih kuglica“.

“Ne bi trebalo da govorim o tome jer je delikatno. Predsednik nikada ne bi trebalo da učestvuje u žrebanju. Uvek je moguće nešto namestiti, tako da je opasno da predsednik bude taj koji izvlači. Mi to nismo radili u FIFA, bili smo neutralni“.

Švajcarac ističe da je nemoguće boriti se sa uplivom politike i tako objašnjava to što je Katar dobio organizaciju Mundijala 2022. godine.

“Fudbal je postao i socijalno, obrazovno, ekonomsko pitanje, a onda i političko. Politika je ušla i promenila fudbal. Imali smo Mundijal u Argentini sa komplikovanom situacijom, a u određivanju domaćinstava 2018. i 2022. politika je imala direktni uticaj. Izvršni odbor FIFA je odlučio da se 2018. godine SP održi u Evropi, a 2022. godine u SAD – radi rotacije i zbog toga što Istočna Evropa nije nikada organizovala Mundijal. To je trebalo da pomiri dva bloka, čak i više nego što smo taj mir postigli Mundijalom u Južnoj Africi 2010. godine“, kaže 82-godišnji Blater za Marku i objašnjava zašto tako nije bilo:


“Katar je dobio organizaciju zbog toga što se umešao tadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi. On je preko tadašnjeg potpredsednika FIFA Mišela Platinija uspeo da izdejstvuje da se promeni i da se glasa za Katar, a Sjedinjene Američke Države ostale su bez Mundijala. Ipak, videli smo novi upliv politike za organizaciju 2026. godine, kada je intervenisao predsednik SAD. FIFA ne može ništa da učini kada se šefovi država ponašaju tako. Fudbal je postao važno pitanje, kakve god to posledice imalo“.

Blater je rekao da mirno spava noću, kao i da će se i dalje boriti da dokaže svoju nevinost.

On trenutno služi kaznu od šest godina van fudbalskih aktivnosti. Švajcarac je suspendovala Etička komisije FIFA najpre na osam godina zbog kršenja etičkih pravila u poslovanju „Svetske kuće fudbala“, da bi mu kasnije kazna bila smanjena za dve godine.

Njemu se na teret stavlja sumnjiva transakcija kojom je na račun bivšeg predsednika UEFA Mišela Platinija prebačeno dva miliona švajcarskih franaka. Transfer je obavljen 2011. godine, a plaćanje je pravdano konsultantskim uslugama, koje je Platini za FIFA učinio deceniju ranije.