"Švabo iz Sarajeva": Film o životu Ivice Osima

Fudbal ostalo 2. nov. 20185:46 > 5:52
Podeli:
Printscreen

U petak će u Sarajevu biti otvoren sedmi sportski simpozijum Simposar, a na otvaranju će premijeru doživeti i novi film Sabahudina Topalbečirevića "Švabo iz Sarajeva" posvećen životu i karijeri Ivice Osima.

Ljubitelji sportskog dokumentarnog filma u Beogradu višegodišnjeg sportskog novinara Sabahudina Topalbečirevića znaju kao autora filma o životu Dragana Džajića koji je prošle godine prikazan u Kinoteci u Beogradu. Kako je za Sport Klub rekao Topalbečirević, i film o Osimu uskoro možemo da očekujemo u glavnom gradu Srbije.

„Sa Ivicom Osimom se poznajem od 1984. godine. On je moj dugogodišnji prijatelj iako sam ja lično navijač Sarajeva. Moram da podsetim da sam ja sa Osimom uradio prvi intervju dok je bio u Gracu kada praktično niko nije ni znao gde je i šta radi“, kaže za Sport klub Sabahudin Topalbečirević.

„Osim je pravi fudbalski filosof i velika mi je želja bila da napravim ovaj film. On mi je najdraži od svega što sam do sada u karijeri uradio. Išlo je i polako i brzo. Bilo je uživanje, ali svakako nije bilo lako. Osima jeste usporila bolest, ali glava mu je još uvek ‘brza’ kao nekada. Snimali smo na više lokacija u Gracu i Sarajevu i sve je to trajalo 15 meseci“, objašnjava autor.

Znaju fudbalski zaljubljenici dobro ko je Ivica Osim, ali naučiće i saznati i nešto novo kroz ovaj film. Na pretpremijeri niko od 20 odabranih gostiju nije uspeo da zadrži suze jer je „Švabo iz Sarajeva“ veoma kompleksna priča o jednom čoveku i nekim bivšim vremenima.

„Film prati Osima od osamdesetih godina prošlog stoleća lada je bio u Željezničaru kao igrač i trener. Pa preko legendarnog polufinala sa Videotonom (Kup UEFA, prim. aut.), raspada bivše Jugoslavije, o ratu u Sarajevu, o bolesti i moždanom udaru koji je doživeo u Japanu, o njegovoj supruzi… Neke stvari ispričane su prvi put za ovaj film i ljudi će moći da prepoznaju Osimovu principijelnost i specifičan humor“, kaže Topalbečirević.

„Da ne otkrivam sve, ali sigurno niko nije znao da je kraj meča Željezničar – Videoton spremno čekao helikopter koji je na Grbavicu trebalo da dovede Lepu Brenu i Halida Muslimovića da je Željo pobedio“, nagovestio nam je deo onoga što nas očekuje autor filma.

Sportski simpozijum Simposar ove godine će pored filma o Osimu imati i veoma zaniljive goste na predavanjima na fudbalske teme. Zlatko Dalić, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske govoriće na temu motivacije u sportu, a predavanja će držati i predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker, selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki i brojne zvanice Simposar simpozijuma.

Do skorog viđenja sa Švabom iz Sarajeva u Beogradu.