Markec kao primer Zahavijevog poslovanja

Fudbal ostalo 10. nov. 201816:03 > 16:06
Podeli:
Getty images/Michael Regan

Nemački list Špigl pozabavio se pojedinim detaljima koji su se pojavili u najnovijim otkrivenim dokumentima na uzbunjivačkom sajtu Fudbal liks. Kako posluje menadžer Pini Zahavi Špigl je slikovito objasnio na slučaju Lazara Markovića.

Špiglova glavna tema nije bio odlazak Lazara Markovića iz Partizana već način na koji je Pini Zahavi postao menadžer Roberta Levandovskog, ali je srpski igrač i njegov slučaj uzet kao slikovit primer kako se stvari rade u fudbalu.

Zahavi je Markovića otkupio kao mladog igrača, a tek je kasnije počeo da zarađuje na njegovim transferima tako što je transfere isplaćivao u procentima, a preko računa na Devičanskim ostrvima, Karibima i sličnim „egzotičnim“ destinacijama.

Međunarodna fudbalska federacija je 2015. godine zabranila ovaj način „investiranja“ u igrače, odnosno direktno otkupljivanje od fudbalskih klubova. Upravo je to uradio Zahavi preko svoh „Lejston holdingsa“ koji je 2012. godine otkupio Markovića od Partizana.

Tada je Partizan za Markovića dobio sedam miliona evra. Godinu dana kasnije, Marković prelazi u Benfiku za 6,25 miliona i ceo iznos, logično, pripada investicionom fondu. Nakon ovg transfera Marković više nije bio u potpunosti igrač „Lejston holdingsa“, već su prava na naredni transfer po pola delili Zahavi i Benfika.

Iz Benfike je Lazar Marković za 25 miliona evra otišao u Liverpul, a novac su podelili „Lejston holdings“ i Benfika, svakome po 12.5 miliona.

Fudbal liks napomenuo je da je ovaj transfer bio pod istragom FIFA još 2014. jer u svetskoj kući fudbala nisu bili zadovoljni dokumantacijom iz Beograda koja nije bila potpuna. Generalni sekretat FIFA Kimberli Moris je bio taj koji je zahtevao da dobije potpunu dokumentaciju, a Fudbal liks sada kaže da je Moris bio na dobrom tragu jer je sumnjao da između Zahavija i „Lejston holdingsa“ postoji veza.

Špigl je naveo da je isti investcioni fond kupio i Danila Pantića, a šta će dalja istraga pokazati ostaje da vidimo jer navodno novac nije otišao Partizanu već u banku na Karibima.