Evropljani protiv Infantina i "japanskih" milijardi

Fudbal ostalo 25. jan 201914:07 > 14:56
Podeli:
Alexander Hassenstein/Getty Images

Predsednik FIFA Đani Infantino pokušava da sakupi neophodnu podršku za reformu fudbalskih takmičenja, ali za sada, uprkos tome što ima finansijsku podršku iz Japana i Bliskog istoka, nema uporište u Evropi.

Đani Infantino je prošlog proleća predložio plan reformi za svetski fudbal, a od tada je u stalnoj kampanji kako bi prikupio podršku za svoju „revoluciju“. 

Za sada mu ne ide kako je očekivao jer se njegovim predlozima najviše suprotstavljaju Evropljani. 

Predsednik FIFA želi da pokrene dva nova takmičenja. Jedno bi bilo reformisano Svetsko klupsko prvenstvo, koje bi imalo daleko više učesnika od sadašnjeg, dok kod drugog želi da spoji reprezentacije u ligu, koja bi bila slična UEFA Ligi nacija. 

Catherine Ivill/Getty Images

Fudbalski kalendar je već odavno toliko „zatrpan“, pa i ne čudi što su protiv predloženog evropski savezi, čiji igrači ionako imaju verovatno najmanje slobodnih dana tokom godine. 

Infantinu u svom poduhvatu ne nedostaje novac, jer prema pisanju „Njujork Tajmsa“ ima zaleđinu u 25 obećanih milijardi dolara od grupe koju predvodi japanski konglomerat SoftBank. Iako šef svetske kuće fudbala nije potvrdio ove navode, spekuliše se da iza SoftBanka stoji arapski novac, a na prvom mestu Saudijska Arabija. 

Predsednik FIFA je u svojoj kampanji za podršku organizovao više mini-samita, od kojih je poslednji održan u Marakešu u Maroku, gde se našlo 50 predsednika nacionalih saveza. 

Posle svakog sastanka predsednici su dobijali elektronski tablet, na kojem je trebalo da odaberu neki od ponuđenih formata novih takmičenja (16, 24 ili 32 ekipe na SP klubova).

„Problem“ je nastao kada evropski predstavnici nisu želeli da iskažu svoje mišljenje. Odnosno, oni su poručili da se njihovi stavovi poklapaju sa onim što je izneo predsednik UEFA Aleksandar Čeferin. 

Čeferin i Infantino imaju suprotna mišljenja povodom ovih promena, a predsednik UEFA je još ranije izjavio da ne može da shvati kako su neki ljudi slepo motivisani samo profitom i nebuloznim ponudama u novcu, koji im nude privatni fondovi. 

„Novac ne vlada. Evropski sportski model mora da bude poštovan, fudbal nije na prodaju. Neću da dozvolim da neko žrtvuje njegove strukture na oltaru veoma ciničnog i beskompromisnog profita i tržišta“, rekao je Čeferin.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Đani Infantino i FIFA su u svom sledećem potezu osnovali radnu grupu, u kojoj se nalaze predstavnici šest kontinentalnih konfederacija, a sa ciljem da se približe stavovi pred Savet FIFA u Majamiju u martu. 

Kako prenosi „Njujork Tajms“ tenzija između svetske i evropske kuće fudbala raste, a postoji šansa i da evropski predstavnici ne dođu na okupljanje radne grupe, koje je zakazano za 21. februar u Riju. 

Na drugoj strani, Infantino za dva nova takmičenja ipak ima izvesnu podršku. Za njegove reforme se zalažu federacije iz Južne Amerike, Afrike i Azije, ali bez Evropljana, široke podrške i konsenzusa sigurno je da bi nova takmičenja imala malu šansu za uspeh. 

Trenutno, osim ovog Infantinovog predloga, svetskim fudbalom „cirkuliše“ još dosta toga. Predsednik FIFA je se zalaže i za proširenje Svetskog prvenstva već 2022. godine u Kataru sa 32 na 48 reprezentacija, dok elitni evropski klubovi, njih 16, razmišljaju o uvođenju Superlige, protiv koje je FIFA i Švajcarac koji je na njenom čelu.