Spasite Hakima – fudbaler između torture i azila

Fudbal ostalo 30. jan. 20199:29 > 9:59
Podeli:
Mark Nolan/Getty Images

Slučaj bahreinskog fudbalera Hakima Al Araibija zaokupio je stranice svetskih medija, a njegov politički kontekst je odavno prevazišao granice sporta i postao međudržavno pitanje u koje su se uključili Bahrein, Australija i Tajland.

Bahreinski fudbaler Hakim Al Araibi se trenutno nalazi u zatvoru u Tajlandu, gde čeka izručenje svojoj matičnoj zemlji koja je za njim raspisala Interpolovu poternicu. 

Ovaj 26-godišnji defanzivac je u Bahreinu pre nekoliko godina već bio hapšen zbog kritika vlasti, njenog postupanja i torture prema drugim fudbalerima. Za vreme pritvora je i sam doživeo torturu, ali je 2014. godine uspeo da dobije azil u Australiji, gde je postao fudbaler Grin Galija, a zatim Golburn Veli Sansa, Preston Lajonsa i od 2018. godine Pasko Vejla. 

Nekadašnji reprezentativac Bahreina se u Australiji i oženio, a sa suprugom je poželeo da medeni mesec u novembru provede na Tajlandu. Međutim, tamo ga je sačekao nalog za hapšenje, po poternici koju je raspisao Bahrein. 

Vlasti Bahreina su u odsustvu Al Araibija osudile zbog vandalskog ponašanja u policijskoj stanici, za šta je dobio kaznu od deset godina zatvora. 

Iako je on optužnicu negirao tvrdeći da se u vreme spornog događaja nalazio na fudbalskoj utakmici, zadržan je u pritvoru na Tajlandu, gde se nalazi od 27. novembra. 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su stale u Al Araibijevu odbranu tvrdeći da ga u Bahreinu čeka izvesna nova tortura, a možda i smrt. Apel tajlandskim vlastima je uputila i njegova supruga moleći premijera ove azijske države Prajota Čan Oču da mu dozvoli povratak na sigurno u Australiju.

„Prestravljena sam da bi konačna odluka o deportaciji mogla da bude doneta za nekoliko dana“, stoji u pismu koje je objavio advokat porodice Al Araibi Nadthasiri Bergman, koji nije naveo ime fudbalerove supruge zbog straha da bi i njena bezbednost mogla da bude ugrožena. 

U slučaj se uključio i premijer Australije Skot Morison, koji je takođe zatražio od Tajlanda da ne dođe do ekstradicije. Isti poziv je uputila i Azijska fudbalska konfederacija, koja dva meseca nije reagovala, ali je krajem januara odlučila da se priključi opštem apelu koji je podržala i FIFA. 

Jedan od razloga za kasno delovanje AFC je i taj što se na njenom čelu nalazi šeik Salman Bin Ibrahim el Kalifa, koji je član bahreinske kraljevske porodice, a kojeg je Al Araibi takođe žestoko kritikovao.

Za sada dalja sudbina Hakima Al Araibija nije odlučena, ali pritisak za njegovim oslobađanjem raste. Zahtev za njegovo puštanje i vraćanje u Australiju su podržali i Fudbalski savez Australije, svetski sindikat fudbalera FIFPro, Amnesti Internešnal, Međunarodni olimpijski komitet…